Greece [4K]: Περιήγηση στα μαγευτικά Μετέωρα από ψηλά


Πριν μιλήσουμε για την ιστορική σημασία που έχουν τα Μετέωρα και την απαράμιλλη ομορφιά τους ας τοποθετηθούμε γεωγραφικά στην κεντρική Ελλάδα κοντά στη Θεσσαλική πεδιάδα και βορειοδυτικά της Καλαμπάκας όπου βρίσκονται τα Μετέωρα.

Αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα μετά το Άγιο Όρος. Eκτός από της ιστορικής σημασίας μνημείο αποτελεί και έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας του εδάφους που προσδίδει ένα μοναδικό και ξεχωριστό θέαμα για τον ταξιδιώτη.

Αποτελείται από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη χωρίς να έχουμε κάποια προγενέστερη αναφορά για την δημιουργία τους παρά τις διάφορες θεωρίες που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους αιώνες από ιστορικούς και γεωλόγους.

Οι βράχοι αυτοί αποτέλεσαν καταφύγιο για ανθρώπους στην πάροδο των ετών από επιδρομές κατακτητών καθώς και για ερημίτες που βρήκαν ένα ήσυχο μέρος για γαλήνη, εσωτερική αναζήτηση και κυρίως προσευχή.

Η ζωή τους ήταν απλή με προσευχή και καθημερινή εργασία. Σταδιακά δημιουργήθηκαν μικρές κοινότητες που είχαν τα Μετέωρα σαν τόπο λατρείας. Εκεί συζητούσαν προβλήματα που απασχολούσαν την καθημερινότητα τους καθώς και τις εργασίες τους. Το πότε ακριβώς κατοικήθηκαν οι βράχοι αυτοί δεν είναι γνωστό, υπολογίζεται όμως με βάση τους βυζαντινολόγους προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας.

Στα μέσα του 14ου αιώνα ο όσιος Αθανάσιος ιδρυτής της Ι. Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρα έδωσε το όνομα στον μεγάλο βράχο Μετέωρο με αποτέλεσμα να καθιερωθεί αυτή η ονομασία για την ευρύτερη περιοχή.

Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα μοναστήρια σε διάστημα δύο αιώνων (14 -15ος). Ήταν περίοδος ακμής με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά 24 μοναστήρια από τα όποια σήμερα λειτουργούν τα έξι. Για την πρόσβαση στα μοναστήρια αρχικά οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν σκαλωσιές αργότερα χρησιμοποιούσαν ανεμόσκαλες με τη μέθοδο με το δίχτυ και στις αρχές του 20ου αιώνα φτιάχτηκαν οι πρώτες σκάλες και γέφυρες. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου πραγματοποιήθηκε αργότερα.

Τον 17ο αιώνα λόγω πολλαπλών επιδρομών πολλές μονές εγκαταλείφθηκαν. Τον 18ο αιώνα υπήρχε μια περίοδος παρακμής όπου ο χώρος έγινε τόπος εξορίας και φυλακής κατά την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Σημαντική είναι και η κατάργηση για το άβατο των γυναικών το 1948.

Όλα τα μοναστήρια λειτουργούν σαν κοινόβια καθώς δεν έχουν χρήματα και υπεύθυνος είναι ο ηγούμενος που έχει σαν κύριο μέλημα του την ομαλή λειτουργία της Μονής. Οι κανόνες του μοναχισμού είναι οι εξής: αγνότητα, ακτημοσύνη και υπακοή.

Τα Μετέωρα αποτελούν διεθνή πόλο έλξης για ποικίλους λόγους. Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000 καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και λουλουδιών.

Αξιοσημείωτο είναι εκτός από την φυσική ομορφιά του μνημείου και η ύπαρξη μοναδικών κειμηλίων και τοιχογραφιών στους χώρους των μοναστηριών. 

Μια επίσκεψη στα Μετέωρα θα σας συναρπάσει.

           

Συντάκτης: Μπάμπουλης Θεόφιλος

Ο Μπάμπουλης Θεόφιλος είναι διαχειριστής του ταξιδιωτικού καναλιού Point Of View Gr. Ακολουθήστε τον εδώ Point Of View GR