Άνοιξη στο πάρκο Τρίτση: Ακολουθώντας τις γραμμές


Ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθηνάς, λίμνες, κανάλια με τρεχούμενο νερό, άλογα, βασιλικοί πύργοι, πτηνά, διάφορων ειδών βότανα και δέντρα, το πάρκο Τρίτση αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για καθημερινή απόδραση, ακόμα και αν μένετε στην άλλη άκρη της πόλης, ένας περίπατος, μια ποδηλατάδα, η ένας καφές στα πολύ όμορφα και ιδιαίτερα μαγαζάκια του θα σας ανταμείψει.

Άνοιξη και στο πάρκο Τρίτση η φύση οργιάζει, τα χαμομηλιά μοσχοβολούν στο διάβα μας, οι παπαρούνες και οι μαργαρίτες μας χαμογελάνε καλωσορίζοντας την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, οι αποικίες των παπαγάλων μας τραγουδάνε, καθώς ο ήλιος ζεσταίνει τις κουρασμένες μας ψυχές που περίμεναν καρτερικά το τέλος του χειμώνα.



Οι τεχνητές λίμνες, η παρόχθια βλάστηση, τα κωνοφόρα και οι καλλιέργειες δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο ανάπαυσης αλλά και διαχείμασης που προσελκύει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.



Κυρίες και κύριοι καλωσορίσατε στο μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1. 200 στρεμμάτων. Οι λίμνες και τα κανάλια αποκαταστάθηκαν το τρεχούμενο νερό δημιουργεί θαυμάσιες εικόνες και μας καλούν να το εξερευνήσουμε χαρίζοντας στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.



Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.



Η ιστορία του

Τα χρόνια της απελευθέρωσης, πολλά τουρκικά κτήματα στην Αττική αγοράστηκαν από πλούσιους Έλληνες και ξένους γαιοκτήμονες, ένας από τους οποίους ήταν και ο Ιωάννης Παπαθεωδώρου Λεφάκης από την Άνδρο. Το κτήμα του Λεφάκη, περίπου 300 στρέμματα, βρισκόταν στον συνοικισμό Δραγουμάνου και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Πύργος Βασιλίσσης στο ομώνυμο κτήμα.

Το 1840, διέλυσαν την κοινοπραξία και ο Miles πούλησε το μερίδιο του στον Williams. Ο τελευταίος, που δεν μπορούσε να καλλιεργεί μόνος του, έφερε κηπουρούς από την Μάλτα και γεωργούς από το Μενίδι, μοιραζόμενος μαζί τους τα εισοδήματα. Το 1848 αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και πούλησε το κτήμα στον Δημήτριο Κοντάκη, αντί 10.370 δρχ.

Οι προσπάθειες των δύο συνεταίρων να αποκομίζουν έσοδα από την καλλιέργεια του κτήματος δεν απέδωσαν και, παρόλο που έφτιαξαν ένα πρότυπο αγρόκτημα, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτό το κτήμα, και γενικότερα το τοπίο, συγκίνησαν την βασίλισσα Αμαλία το καλοκαίρι του 1848, σε έναν από τους γνωστούς περιπάτους της, πέριξ των Αθηνών.

Το Σεπτέμβριο του 1848, το κτήμα Κοντάκη αγοράζεται από τους βασιλείς, οι οποίοι πολύ σύντομα θα προχωρήσουν και σε νέες αγορές, προκειμένου να το επεκτείνουν. Έτσι από το 1848 έως το 1861, έναν χρόνο πριν την έξωση, η βασιλική Αυλή θα συνάψει 47 νέες συμφωνίες αγοράς ακινήτων στην περιοχή, δημιουργώντας ένα ενιαίο κτήμα περίπου 2.500 στρεμμάτων.

Στο αγρόκτημα φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δένδρα, 3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φιστικιές, περίπου 180 στρέμματα αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδεντρα, σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από χώρες του εξωτερικού.

Στη θέση ενός παλαιού Πύργου, που υπήρχε στη μέση περίπου του κτήματος και χρησίμευε πιθανότατα ως κατοικία των πρώην Άγγλων ιδιοκτητών, άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, γοτθικού ρυθμού, κατ’ απομίμηση του Πύργου Hohen Schwangau, όπου γεννήθηκε ο Όθωνας.

Αρχιτέκτονάς του ο Γάλλος Florimond Boulanger. Από την ύπαρξη αυτού του πύργου συνήθιζαν οι κάτοικοι να ονομάζουν και το κτήμα «Πύργο Βασιλίσσης». Οι εργασίες ανέγερσης της βασιλικής έπαυλης ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 1854, περίοδος κατά την οποία έγιναν τα εγκαίνια.

Αρκετά όμως με τις πληροφορίες, στα ακουστικά μας ο Bob Dylan έχει πιάσει το τραγούδι και εμείς θα περιηγηθούμε στο πάρκο συντροφιά του, θα πούμε περισσότερα αργότερα, είναι ώρα να ταξιδέψουμε μέσα από τις εικόνες...





























Οι γραμμές ανήκουν σε ένα τρενάκι που σχεδιάστηκε να διασχίζει ολόκληρο το πάρκο, υπεροχή ιδέα που δυστυχώς υλοποιήθηκε για πολύ λίγο, ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον η ιδέα να λάβει ξανά σάρκα και οστά. Στο πάρκο πέρα από καφέ που μπορείτε να απολαύσετε σε ένα από τα 4 υπέροχα μαγαζάκια του, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το πύργο βασιλίσσης, να αγοράσετε κρασί που εμφιαλώνουν στα αμπέλια του, να κάνετε ιππασία, να νοικιάσετε ποδήλατο, να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση η συναυλία στο θεατράκι του. 

Αρκετοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν το πικ νικ κάτω από τα μεγάλα δέντρα, η που κάνουν διάφορα αθλήματα, ότι και να επιλέξετε, σίγουρα θα σας ανανεώσει και θα σας γεμίσει τις μπαταρίες μέχρι την επόμενη επίσκεψη.

Πως θα πάτε

Από την Αττική Οδό στρίβετε προς Αθήνα στην λεωφόρο Δημοκρατίας και μετά από 3 χιλιόμετρα συναντάτε την ανατολική είσοδο του πάρκου. Αν έρχεστε μέσα από την Αθήνα φτάνετε στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων και μετά συνεχίζετε βόρεια στην λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου έχετε το πάρκο στα αριστερά σας.

            

Αποστολή - Φωτογραφίες - Επιμέλεια: Χάρης Ντακ