Ερεύνα: Τα ελάφια της Πάρνηθας κινδυνεύουν από τρόφιμα επισκεπτών



Πρόσφατα ελάφι στην Πάρνηθα κινδύνεψε να πεθάνει, επισκέπτες το τάισαν με ότι είχαν μαζί τους προκείμενου να βγάλουν μια φωτογραφία με το άγριο ζώο, χωρίς να γνωρίζουν η να αγνοούν τις συνέπειες.

Το άτυχο ελάφι παραλίγο να βρει τραγικό θάνατο, επειδή οι επισκέπτες το τάισαν από σάντουιτς, μέχρι γαριδάκια!

Συμφωνά με τους κτηνιάτρους που το εξέτασαν, διαπίστωσαν πως το άτυχο θηλαστικό, είχε στομαχικό ίλιγγο και πρήξιμο εντέρου από υπερβολική κατάποση ψωμιού, σε συνδυασμό με τυριά και φρούτα.

Οι επισκέπτες του βουνού, συμφωνά με μαρτυρίες έδωσαν στα ελάφια τροφές δύσπεπτες και ακατάλληλες για αυτά, όπως τσιπς, σάντουιτς με ζαμπόν, τυρόπιτες, χωρίς φυσικά να θέλουν να βλάψουν, όμως θα έπρεπε να είναι αυτονόητο το απαράδεκτο μιας τέτοια πράξης.

Το συμβάν

Μια από τις Κυριακές, που στη Πάρνηθα, υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα, στη τοποθεσία Πάρκο των Ψυχών, το περίπολο του Ε. ΔΑΣ. Α. μετά από υπόδειξη περιπατητών του βουνού, εντόπισε ένα μεγαλόσωμο θηλυκό ελάφι να βρίσκεται ξαπλωμένο ακίνητο στο ρέμα βόρεια του Πάρκου. Αμέσως κλήθηκε κτηνίατρος που το εξέτασε και πρόλαβε ευτυχώς να του σώσει την ζωή.

Τα ελάφια είναι φυτοφάγα ζώα

Όπως ανέφερε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δήμητρα Δρακούλη, οι επισκέπτες φέρνουν απ' το σπίτι τους σκυλοτροφές, ψωμιά, πατατάκια, ειδικά τα σαββατοκύριακα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, απ' το πρωί περνάνε πάνω από χίλια άτομα!

Απαράδεκτο

«Κάποιοι άνθρωποι, δυστυχώς το βλέπουν σαν παιχνίδι» λέει επισκέπτης της περιοχής και σημειώνει, ούτε στον ζωολογικό κήπο το έχω δει!» 


Δεν λείπουν και αυτοί που επιλεγούν να τους δώσουν φρούτα είναι άραγε σωστή αυτή η επιλογή;

«Oι μπανάνες για παράδειγμα έχουν ζάχαρη. Δεν πρέπει να τους δίνουμε ούτε κλαδί, ούτε χορτάρι πρέπει να φάει μόνο του γιατί δεν πρέπει να εξοικειώνεται» σημείωσε η Ειδικός Δασοπροστασίας, 

Τα ελάφια είναι άγρια ζώα η εξοικείωση με τον άνθρωπο δεν τους κάνει κάλο, όταν οι επισκέπτες φεύγουν το ελάφι ψάχνει στα σκουπίδια γιατί θέλει να βρει έτοιμη τροφή.

Γι' αυτό έχουν κατέβει τόσο κοντά στον δρόμο και μπορεί να καθίσουν εκεί να μην κουνιούνται, γιατί έχουν συνδέσει τον άνθρωπο με παροχή τροφής.

Θερμή παράκληση προς όλους τους επισκέπτες: Μην ταΐζετε τα άγρια ζώα! Υπάρχει πληθώρα τροφής στο δάσος για όλους. Σεβαστείτε τα ζώα και τις οδηγίες των αρχών.

Καλούμαστε να προστατεύσουμε ένα τόσο όμορφο και σπάνιο ζώο, ώστε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.