Ραπεντώσα: Η άγνωστη κοιλάδα της Αθήνας με τον μαγευτικό καταρράχτη



Στις βορειοδυτικές παρυφές της Πεντέλης στην απομονωμένη κοιλάδα της Νταρδίζας βρίσκεται κρυμμένος ένας μαγευτικός καταρράκτης, καλά κρυμμένος μέσα σε πλούσια βλάστηση στο τέλος μιας διαδρομής απολαυστικής για κάθε πεζοπόρο. 

Γάργαρα, κρυστάλλινα νερά, σε ένα αμόλυντο, πεντακάθαρο ρέμα, που μας γεμίζει εικόνες και αισθήματα συνεχούς ευφορίας κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και το όζον που εκλύει το τρεχούμενο νερό.
Η κοιλάδα με την λίμνη στο φράγμα από ψηλά

Στην περιοχή της Ραπεντώσας, τα τρία μεγάλα ρέματα υπερχείλιζαν συχνά προκαλώντας καταστροφές, κυρίως στον γειτονικό Μαραθώνα, έτσι το 2004 η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε το φράγμα της Ραπεντώσας, το οποίο δημιούργησε μια όμορφη λίμνη, την άνοιξη γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή...

Η ονομασία Ραπεντώσα είναι αρβανίτικη και σημαίνει «τόπος των γουρουνιών», κράτησε το αρβανίτικο όνομά της, δεν το άλλαξε γιατί και αυτή δεν άλλαξε, παρέμεινε και παραμένει ίδια μέσα στους αιώνες.


Η αρχή του ρέματος δίπλα στη λίμνη

Αφήνουμε πίσω μας την λίμνη και ανηφορίζουμε το ρέμα διπλά από το φράγμα, για να κάνουμε μια ιδιαίτερη διαδρομή, παρέα με τα τρεχούμενα νερά, μέχρι τον κρυφό καταρράχτη.



Όσο περπατάμε άλλοτε μέσα στο ρέμα, άλλοτε στις όχθες του, το τοπίο γίνεται όλο και πιο μαγευτικό, δέντρα, φυτά, βατραχάκια και πουλιά, είναι τα μόνα που συνανταμε σε αυτό το απομονωμένο από τον πολιτισμό μέρος.

Λίγη ώρα αφού μπήκαμε στο φαράγγι, συνανταμε ένα πετρόχτιστο γεφύρι (ό,τι έχει απομείνει), που βρίσκεται εκεί από την εποχή που περνούσαν άνθρωποι και ζώα από τις στάνες του βουνού προς την πεδιάδα.



Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο φαράγγι το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο.

Η Ραπεντώσα είναι ο πρώτος οικισμός ή έστω από τους πρώτους που έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία.



Το τοπίο συνεχώς αλλάζει γίνεται όλο και πιο μαγευτικό...

Στη μικρή ρεματιά που αρχίζει από το Διόνυσο και καταλήγει στη χαράδρα της Ραπεντώσας υπάρχουν αρχαία ερείπια από το ναό του Απόλλωνα και ιερό του Διονύσου.



Κάπου στα μισά της διαδρομής συνανταμε αυτό το υπέροχο έργο της φύσης..



Η Ραπεντώσα έχει βρεθεί αρκετές φορές στην πορεία καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν κάψει την ανατολική και βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Κινδύνευσε, επίσης, και από τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, το 2009.



Ενα άνοιγμα στο ρέμα, με μια διχάλα και ένα μονοπατι στα αριστερά μας, εμείς ακολουθούμε την πορεία του νερού και σε λίγα μέτρα φτάνουμε στον καταρράχτη!



Ενα πραγματικά μαγικό μέρος ιδανικό για χαλάρωση. Χαζέψαμε τα νερά για αρκετή ώρα, ξεκουραστήκαμε, φάγαμε το κολατσιό μας και εξερευνήσαμε λίγο τον γύρω χώρο πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.



Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας είναι ορατός μόνο όταν οι πεζοπόροι πλησιάσουν αρκετά. Ανάλογα την εποχή η ποσότητα του νερού που κυλά στο ρέμα και στον καταρράκτη αυξομειώνεται.

Ένας επίπεδος βράχος απέναντι από τον καταρράχτη μας έδωσε την ευκαιρία για αυτές τις φωτογραφίες. Κάποιοι προτιμούν να κάθονται εκεί...


Στην βάση σχηματίζει με τη διαβρωτική του δύναμή σταλαγμιτικές αποθέσεις

Υπέροχη διαδρομή τεσσάρων περίπου χιλιόμετρων, ο διασκελισμός του ρέματος, οι μικροί καταρράκτες, ο ήχος του νερού που τρέχει, δίνουν την αίσθηση της περιπέτειας και κάνουν την πεζοπορία μας απολαυστική κάτω απ' τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Αφήνουμε πίσω μας την όμορφη φάρμα Μοο, η κάνουμε μια στάση για έναν καφέ η ένα γλυκό και συνεχίζουμε στον χωματόδρομο που είναι αρκετά βατός για συμβατικό αυτοκίνητο, μετά από μερικά χιλιόμετρα ο δρόμος μας οδηγεί στο φράγμα με την λίμνη και την αρχή του ρέματος στο οποίο θα πεζοπορήσουμε.

Πως θα πάτε

Για να φτάσουμε στο φράγμα ακολουθούμε την λεωφόρο Διονύσου-Νέας Μάκρης μέχρι το εκκλησάκι  του Αγίου Πέτρου, όπου υπάρχει το καφέ "θέα" με πραγματικά πανοραμική θέα στην παραλία της Νέας Μάκρης. Προσπερνάμε τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου και έπειτα από 3 χλμ. συναντάμε στα αριστερά μια μικρή άσφαλτο που οδηγεί σε 1,7 χλμ. στη Farma moo. Την αφήνουμε πίσω μας συνεχίζοντας τον δρόμο που γίνεται χωματόδρομος, σε 1,7 χλμ. φτάνουμε στο φράγμα, αφήνουμε εκεί το αυτοκίνητο και κατεβαίνουμε πεζοί στην κοιλάδα από όπου αρχίζει και η ρεματιά προς τον καταρράκτη.

Δείτε την μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι στο Βίντεο που ακολουθεί

            

Αποστολή - Φωτογραφίες - Βίντεο: Χάρης Ντακ
Δημήτρης Μ: Ομάδα Ορφέας