Κυριακή στο.... παζάρι των ρακοσυλλεκτών στον ελαιώνα



Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλοί φίλοι και γνωστοί, αναφέρονται στο παζάρι των ρακοσυλλεκτων με πολύ καλά λογία και για διάφορα αντικείμενα που βρήκαν εκεί, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Έτσι και εγώ από περιέργεια περισσότερο, αποφάσισα να πάω μια βόλτα από εκεί και να δω από κοντά αυτό το αλλόκοτο παζάρι.

Όσους ρώτησα που είναι, κανείς δεν μου έδωσε ακριβείς οδηγίες, κάπου στον ελαιώνα μου είπαν, τελικά ήταν πολύ εύκολο να το βρω, καθώς βρίσκετε απέναντι από τον σταθμό του μετρό, στάση ελαιώνα. Δεν μου χρειάστηκαν οδηγίες, ακολούθησα το πλήθος που πήγαινε προς τον ανοιχτό χώρο που διοργανώνεται το παζάρι, επί της Ιεράς Οδού, λίγο πιο πάνω από την Αγίας Άννης.



Ο κόσμος που επισκέπτεται το παζάρι είναι μια πολυσυλλεκτική κατηγορία ανθρώπων. Άτομα διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών. Μπορεί κάποιος να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο και άλλος να πήγε από περιέργεια η για βόλτα. Όπως και να 'χει τα στενά δρομάκια και τα χαλάσματα κτηρίων που φιλοξενούν τους αυτοσχέδιους πάγκους, ασφυκτιούν από κόσμο.



Μόλις συνάντησα τις εικόνες που βλέπετε, έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ, πανιά στρωμένα πάνω στους λασπωμένους δρόμους, χιλιάδες αντικείμενα στην πλειοψηφία τους σκουπίδια, στοιβαγμένα στο πάτωμα, κρύο τσουχτερό και κόσμος που με έκανε για λίγο να νομίσω πως βρέθηκα σε κάποιο παζάρι ασιατικής χωράς. Γρήγορα όμως το ξεπέρασα και άρχισα να συνομιλώ με τους ανθρώπους στους πάγκους που είναι πάντα χαμογελαστοί και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. 



Στο παζάρι κάθε Κυριακή καταφθάνει ότι βρήκαν οι ρακοσυλλέκτες στους κάδους ανακύκλωσης όλη την προηγούμενη εβδομάδα, δεν λείπουν τα αντικείμενα που φέρνουν οι πλανόδιοι παλιατζήδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πάγκοι με το στοκ εμπόρευμα μαγαζιών που έβαλαν λουκέτο, καθώς τα προϊόντα προς πώληση είναι ολοκαίνουργια και σε πολύ χαμηλές τιμές.







Οι ρακοσυλλέκτες έχουν και σωματείο που ιδρύθηκε το 1992 και ονομαζόταν "Ερμής", ενώ πρόσφατα μετασχηματίστηκε με το νέο όνομα "Ενόδιος Ερμής", και απαριθμεί πάνω από 1.000 μέλη.



Στην είσοδο μια μεγάλη ταμπέλα γράφει: «ο Σύλλογος Ρακοσυλλεκτών η Αλληλεγγύη Βορείου Ηπείρου και το Σωματείο η Ακρόπολη σας καλωσορίζουν στο παζάρι μας». Στα δεξιά της ίδιας ταμπέλας υπάρχει το παρακάτω μότο: «Ρόδα είναι και γυρίζει. Ρομά και μη Ρομά.»









Στο παζάρι βρήκα έπιπλα, κάδρα και διακοσμητικά, που ζητούσαν μια θέση στο σαλόνι μου, φυσικά τους την έδωσα με χαρά και σε τιμές που ούτε μπορούσα να φανταστώ!

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αγόρασα δυο χειροποίητα, τσίγκινα διακοσμητικά αυτοκινητάκια, στην τιμή των τριών ευρώ, τα ίδια ακριβώς κοστίζουν σε κατάστημα γύρω στα 25 ευρώ το ένα! Πήρα και κάποια κάδρα, αρκετά μεγάλα, στα 3 ευρώ το ένα, στην ουσία μου τα έκαναν δώρο αν αναλογιστεί κανείς ότι αξίζουν πάνω από 15 ευρώ το ένα.





Ο χώρος είναι τεράστιος και τα αντικείμενα είναι τόσα πολλά, που δεν μπορείς να εντοπίσεις αυτό που σε ενδιαφέρει με μια ματιά, πρέπει να διαθέτεις χρόνο και υπομονή, για να ανακαλύψεις το δικό σου κρυμμένο διαμαντάκι. 



Από τις συζητήσεις γύρω μου, κατάλαβα ότι το επισκέπτονται και επαγγελματίες, ψάχνοντας αντικείμενα που συμφέρει να επισκευάσουν και να μεταπουλήσουν σε άλλες φυσικά τιμές, για αυτό αν θες να πετύχεις κάτι κάλο, πρέπει να πας πρωί! όπως να 'χει μετά την μια το μεσημέρι, οι μικροπωλητές αρχίζουν να μαζεύουν και δίνουν ραντεβού για την επόμενη Κυριακή.

Και μην ξεχνάτε, τα σκουπίδια του ενός, είναι ο θησαυρός του άλλου!
Καλή Κυριακή, τα φιλιά μου.

Αποστολή- Φωτογραφίες : Χάρης Ντάκ