Το φάντασμα: Η μεταφυσική σειρά θρίλερ της ΕΡΤ2



Μια ατμοσφαιρική σειρά που ξεχώρισε και έκανε αίσθηση στην Ελληνική τηλεόραση, μια σειρά για γερά νευρά που απρόσμενα βγήκε εντελώς ατμοσφαιρική χωρίς ειδικά εφέ και μεγάλο μπάτζετ, που όμως η τεχνολογία της εποχής με τα αναλογικά φιλμ, το απλό μακιγιάζ και την ερμηνεία των ηθοποιών της έδωσαν αληθοφανή χρεία, που εξέπληξε το κοινό της εποχής καθώς δεν ήταν συνηθισμένο σε βρικόλακες, φαντάσματα και παράγωγες τρόμου, που ακόμα και στις μέρες μας τέτοιες σειρές είναι ανύπαρκτες η υστερούν κατά πολύ.

Η μεταφορά του μυθιστορήματος στην μικρή οθόνη, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μας έκανε να αγαπήσουμε τα διηγήματα του Γρήγορη Ξενόπουλου.

Ακόμη και σήμερα όσοι έχει τύχει να ξαναδούμε την σειρά μεσώ youtube, η σε κάποια επανάληψη της ΕΡΤ, ανατριχιάζουμε όταν βλέπουμε το φάντασμα να κάνει την εμφάνιση του, τα σκυθρωπά γεμάτα αγωνιά πρόσωπα των ηθοποιών, τα χλωμά και υπερφωτισμένα πλάνα των σκηνών, την ομίχλη και τα κοστούμια των πρωταγωνιστών, που μας μεταφέρουν στο 1795 και μας κάνουν μέρος της μικρής κοινωνίας της Ζακύνθου.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το «Φάντασμα» του Γρηγόριου Ξενόπουλου
Η ατμοσφαιρική σειρά τρόμου που άφησε ιστορία στην τηλεόραση αρχές 10ετιας του 90


Μια πρωτάκουστη  αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε το 1795 στη Βενετοκρατούμενη Ζάκυνθο, στην ουσία μιλάμε για ένα «αστικό μύθο» , που ο Ξενόπουλος τον μεταμόρφωσε σε μεταφυσικό διήγημα

Ένας ξένος περιηγητής στα ελληνικά νησιά, ο Scrofani, περνώντας από τη Ζάκυνθο το 1795 καταγράφει μια ιστορία με βρικόλακα, πρόκειται για την ιστορία της Ελένης Ματαράγκα που ενώ αγαπούσε κάποιο συγχωριανό της, οι γονείς της την πάντρεψαν με κάποιο άλλο.

Ο αγαπημένος της πέθανε μερικές μέρες μετά το γάμο της και από τότε εκείνη τον έβλεπε σαν φάντασμα στην άκρη του νυφικού της κρεβατιού. Για να απαλλαγεί από αυτόν, πήγε στο νεκροταφείο, τον ξέθαψε και τον κάρφωσε με τέσσερα καρφιά. Ο Ξενόπουλος έχοντας ακούσει αυτό το περιστατικό, έγραψε το έργο.

«…Κι η Έλενα σα φοβισμένη, μα χωρίς αντίσταση, κοίταζε μπροστά της, προς την κλειστή πόρτα της κάμαρας.

Άξαφνα γούρλωσε τα μάτια της και έβγαλε μια κραυγή δυνατή τρόμου…»


Δεν μπορούσε ούτε έρωτα να κάνει με τον άντρα της. Ο Κωνσταντής παρών την κοίταζε, ακίνητος, αμίλητος. Τον έβλεπε μόνο αυτή.

Δεν πήγαινε άλλο. Ο Κωνσταντής δεν ζούσε. Εκείνη, όμως ήταν ζωντανή ακόμα και ήθελε να ζήσει. Δεν άντεχε άλλο ούτε να τυραννιέται η ίδια, αλλά ούτε και ο εκείνος. Έπρεπε κάτι να γίνει. Έπρεπε να απαλλαγεί από το «Φάντασμα». Το αποφάσισε. Αυτή ήταν η μόνη λύση. 

Μια νύχτα, που έλειπε ο άντρας της από το χωριό, πήρε μια τσάπα, ένα σφυρί και καρφιά και πήγε στο νεκροταφείο. Ξέθαψε το πτώμα και το κάρφωσε με τέσσερα καρφιά στα χέρια και τα πόδια (άλλοι λένε στην καρδιά). Από τότε ο Κωνσταντής δεν ξαναφάνηκε στο κρεβάτι της…

Ήταν μια σειρά τρόμου ίσως η μοναδική στην Ελληνική τηλεόραση της εποχής, η μεταφορά του μυθιστορήματος του Ξενόπουλου στην τηλεόραση σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, σενάριο Αλίκης Γεωργούλη και μουσική σύνθεση Διονυσίου Τσακνή.

Έπαιζαν καταξιωμένοι ηθοποιοί:
Διονύσης Ξανθός (Κωνσταντής),
Λυδία Κονιόρδου (Ελένη),
Μάρθα Βούρτση (Ματαράγκαινα),
Γιάννης Καρατζογιάννης (Τζώρτζης),
Ντίνα Κώνστα (πεθερά,) Τασσώ Καββαδία (μάγισσα).
Ανάμεσά τους ο Σταύρος Παράβας,
η Μελίνα Μποτέλη,
ο Νίκος Γαροφάλλου,
η Ντενίζ Μπαλτσαβιά,
ο Θωμάς Κινδύνης,
ο Θάνος Γραμμένος,
ο Αρτό Απαρτιάν,
η Αλεξάνδρα Παντελάκη,
ο Μιχάλης Γιαννάτος
και η Βάσω Γουλιελμάκη.

Η ενδέκατη (και προς το παρόν τελευταία) μεταφορά μυθιστορήματος του Γρηγορίου Ξενόπουλου στην Ελληνική τηλεόραση.

- Στο βιβλίο του ο Ξενόπουλος αναφέρει συχνά ότι η Έλενα ήταν ξανθομαλούσα. Η Κονιόρδου όμως ήταν μελαχρινή στη σειρά.

- Στη σειρά ακουγόταν και το "Τραγούδι της Έλενας" του Διονύση Τσακνή που το ερμήνευε η Κονιόρδου και το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο δίσκο του Τσακνή "Φώτα Παρακαλώ" που κυκλοφόρησε το 1990.

            

- Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΤ2 τον Σεπτέμβριο του 1993 και κάποια χρόνια αργότερα από την ΕΤ1 τον Μάρτιο του 2010.

- Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, εκτός από το 2ο (δεύτερο) επεισόδιο της σειράς, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Έτος: 1990

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Τρόμου

Κανάλι: ΕΤ2

Ημέρα/ημέρες προβολής: Δευτέρα

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 24 Σεπτεμβρίου 1990

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 1990

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Δείτε το πρώτο επεισόδιό της συγκλονιστικής σειράς  εδώ