Οδοιπορικό στο απόκοσμο σπήλαιο Νταβέλη



Η Πεντέλη είναι ένα από τα πιο μυστηριακά μέρη της Αθήνας. υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της. Οι πιο γνωστές, είναι: "Πύλη εν τέλι" "Πέντε Έλη" "Πύλη εν τω τέλι". Η πιο παράξενη εκδοχή είναι ότι λέξη "Πεντέλη" προέρχεται από την φράση "Πύλη εν τέλος ".

Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αττικής και είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της με ύψος 1107μ.

Παράξενα φαινόμενα, εκατοντάδες αναφορές και μαρτυρίες εδώ και δεκαετίες από κατοίκους της περιοχής για εμφάνιση "παράξενων φώτων" στον ουρανό, παράξενους ήχους, μικρά ανθρωποειδή, φαντάσματα, κλπ.... Στο βουνό εχουν πραγματοποιηθεί πειράματα από ερευνητές και επιστήμονες με πιο γνωστή την προσπάθεια του στρατού να κλείσει την περιοχή για να χτίσει ένα τεράστιο σύστημα από τούνελ γύρω από την σπηλιά, με σκοπό να την συνδέσουν με αυτό.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη σπηλιά, ήταν αποκλεισμένη για τους πολίτες καθώς υπήρχε φρούρηση από στρατιώτες και απαγορευόταν η προσέγγιση για τρία τουλάχιστον χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν πολλές αναφορές από τους εργαζομένους εκεί, για παράξενα φαινόμενα, όπως ΑΤΙΑ κλπ...


Η πρώτη σήραγγα πριν το σπήλαιο

Την δεκαετία του 80, η περιοχή κρίθηκε κατάλληλη για την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης.
Συνεργεία του στρατού, αρχίσαν να κατασκευάζουν τα παράξενα τούνελ που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι το σύστημα των τούνελ, είναι ένα μέρος προγράμματος του ΝΑΤΟ.



Τόσο η χωροφυλακή όσο και το Υπουργείο πολιτισμού δεν έδωσαν ποτέ καμία εξήγηση για την ακριβή φύση των έργων αυτών, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού αρνήθηκε αρχικά την οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. 

Αργότερα όμως και μετά από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" της 6ης Οκτωβρίου 1977 το Γ.Ε.Σ. παραδέχτηκε πως ο στρατός είχε ξεκινήσει άκρως απόρρητα έργα στη σπηλιά της Πεντέλης!


Εσωτερικά της σήραγγας, προσοχή! κίνδυνος μην μπαίνετε!

Μετά από μερικά χρόνια, σταμάτησαν τα έργα και οι άνθρωποι της πολεμικής αεροπορίας εγκατέλειψαν την περιοχή.

Λίγο πριν το σπήλαιο υπάρχει το μεγαλύτερο τούνελ που μπορείς να το ακολουθήσεις για 80 μέτρα περίπου, με το πέρασμα του χρόνου να το καθιστά επικίνδυνο όσο εντυπωσιακό και αν είναι.


Εσωτερικά της μυστηριώδους σήραγγας

Κατά τις ανεξήγητες εργασίες στην περιοχή οι εργάτες κατέσκαψαν τις επιχώσεις του σπηλαίου τοποθετώντας φουρνέλα και ανατινάσσοντας βραχώδεις όγκους. Με αυτόν τον τρόπο καταπόνησαν το μητρικό πέτρωμα του και επιπλέον καταπονήθηκαν τα δύο ναΐδρια, τα οποία βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου τα οποία κατασκευάστηκαν τον 11 μ.Χ. αιώνα.

Τα εκκλησάκια στην είσοδο του σπηλαίου

Πρόκειται για πολύ σημαντικά εκκλησάκια, με τοιχογραφική διακόσμηση, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα, ειδικά εκείνη του Αγίου Νικολάου. Έτσι, η αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσει τις τοιχογραφίες αποξήλωσε εκείνες του Αγίου Νικολάου και τις μετέφερε στο Βυζαντινό Μουσείο.


Και στους δύο ναούς υπάρχουν τοιχογραφίες και σπαράγματα τοιχογραφιών σε δύο στρώματα

Το ένα, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά όπως κοιτάζουμε την είσοδο της σπηλιάς, είναι προγενέστερο και αφιερώθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι λαξευμένος στο βράχο και ο Άγιος Νικόλαος χτισμένος μάλλον από ασκητές. Ίσως ο Ναός να ήταν ταφικό παρεκκλήσι.


Σπρώχνοντας την βαριά ξύλινη πόρτα το ατμοσφαιρικό εκκλησάκι αποκαλύπτεται...

Η θέα προς το σπήλαιο από τα μικρά παράθυρα του ναού καθώς και τα χρώματα που δημιουργούνται σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος...


Παράθυρο που βλέπει προς το σπηλαίο, η εξωπραγματική απόχρωση σε βαθύ μπλε σαν του βυθού μας εντυπωσιάζει

Το εσωτερικό του ναού είναι πέτρινο και δίνει αμέσως την αίσθηση στον επισκέπτη πως πρόκειται για κάτι πολύ παλιό...


Εικόνες έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία, προσεκτικά και με αγάπη από αυτούς που φροντίζουν το εκκλησάκι


Ο Άγιος Νικόλας σε μια... Αυτοσχέδια βάση


Άποψη πίσω από το ιερό..


Πίσω από το καντήλι διακρίνουμε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που σώζονται σε πολλά σημεία του ναού

Ο Άγιος Σπυρίδωνας



Στο δάπεδο υπάρχουν υπόγειες κρύπτες, που αναφορές τις ήθελαν να επικοινωνούν με το εσωτερικό του σπηλαίου…

Οι κρύπτες τελικά αποτελούν εισόδους σε υπόγειες καταπακτές που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε σαν οστεοφυλάκια, κάτι συνηθισμένο στα μικρά βυζαντινά εκκλησάκια.


Μέλη της ομάδας μας κατεβαίνουν στην υπόγεια κρύπτη, μετά την εύκολη σχετικά αφαίρεση της προστατευτικής σχάρας

Κατεβαίνοντας, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια συνέχεια προς τη σπηλιά...


Το εσωτερικό της κρύπτης

Η σπηλιά του Νταβέλη

Το σπήλαιο αυτό, πριν ονομαστεί έτσι, ονομαζόταν "Σπήλαιο των Αμώμων", δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί. Τώρα, για ποιο λόγο είχε αυτή την περίεργη ονομασία, είναι άγνωστο και περίεργο.


Το εντυπωσιακό σπήλαιο από ψηλά και συγκεκριμένα από την διπλανή δεύτερη πορτούλα των των εκκλησιδίων

Λέγεται ότι ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα στη σπηλιά, που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και με  άλλες δυνάμεις, φυσικές και μη, που τον βοηθούσαν στους σκοπούς του.



Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από το ζεύγος Πετρόχειλου το 1935.

Παράξενα φαινόμενα κατά την εξερεύνηση μας στα έγκατα του σπηλαίου μόνο αδιάφορους δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν, καθώς παρατηρήσαμε ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, τους φακούς μας να αναβοσβήνουν χωρίς λόγο, ανεξήγητη πτώση στις μπαταρίες μας, ψιθύρους σε κοντινή απόσταση από εμάς, σκιές να τρέχουν στα σκοτεινά και γεμάτα υγρασία βράχια του σπηλαίου.


Εσωτερικά του σπηλαίου, κρύο και υγρασία...

Το σπήλαιο των Αμώμων ήρθε στο φως κατά τα αρχαία χρόνια. «Καθώς έσκαβαν για να εξορύξουν το πολύτιμο μάρμαρο, κάποια στιγμή οι λατόμοι βρέθηκαν μπροστά στο σπήλαιο.


Ο πυθμένας του σπηλαίου, γεμάτος βρύα, αμμώδης και πολύ γλιστερός, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες!

Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή, Μανόλη Κορρέ, αλλά και με βάση τους υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, το συγκεκριμένο λατομείο γνώρισε την εγκατάλειψη όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι φυσικοί αρμοί στο μάρμαρο, οι οποίοι το κατέστησαν μη εκμεταλλεύσιμο.

Αξίζει να, σημειωθεί ότι από εδώ πάρθηκαν τα ιερά μάρμαρα για την κατασκευή του Παρθενώνα, στον οποίο ποτέ δεν έχει κάτσει κάποιο περιστέρι ή άλλο πτηνό, γιατί κάποια φυσική ουσία των μαρμάρων τα απωθεί, πράγμα για πολλούς ανεξήγητο.


Άποψη από το εσωτερικό του σπηλαίου, με θέα προς την έξοδο

Περίεργα σύμβολα

Σύμβολα ζωγραφισμένα, ή χαραγμένα στους βράχους της σπηλιάς. Η παλάμη η οποία είναι χαραγμένη στην αρχή του σπηλαίου και η αλήθεια είναι ότι κάναμε αρκετή ώρα να την εντοπίσουμε, μετακινείται από σημείο σε σημείο, όσο περνάνε τα χρόνια.


Η μυστηριώδης παλάμη στην είσοδο του σπηλαίου...

Η εν λόγω παλάμη, σήμερα βρίσκεται στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, περίπου 1 μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναφερθεί από τους επισκέπτες της σπηλιάς, ότι έχει μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές!


Το πρώτο «καλωσόρισμα» στην είσοδο της σπηλιάς...

Η σπηλιά είναι γεμάτη από σκαλιστά σύμβολα που δημιουργήθηκαν από τα αρχαία χρόνια, καθώς και αλλά, που παραπέμπουν στον σύγχρονο σατανισμό ή ακόμη και... Στα γκράφιτι.

Υπήρχε κάποτε ένας θρύλος, που έλεγε ότι στην "Σπηλιά του Νταβέλη", υπήρχε κάπου θαμμένος ενας αμύθητος θησαυρός.

Μάλιστα οι φήμες οργίαζαν και έλεγαν ότι ο θησαυρός ήταν κρυμμένος κάτω από τα δυο ιερά του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, με αποτέλεσμα να έχουν σκάψει όλη την περιοχή πίσω από τα ιερά!

Οι φήμες όμως κάλπαζαν και κάποιοι φτάσανε στο σημείο να λένε ότι ο σταυρός που υπάρχει πάνω από τους ναούς της σπηλιάς χρησίμευε ως μοχλός, ο όποιος αν κάποιος τον μετακινούσε, τότε άνοιγε μια καταπακτή η όποια έβγαζε σε ένα υπόγειο χώρο όπου βρισκόταν ο θησαυρός του Νταβέλη.


Ο εν λόγω Σταυρός έτσι όπως τον καταγράψαμε

Οι φήμες θέλουν τον αδίστακτο λήσταρχο Νταβέλη να έχει κρύψει εκεί τον αμύθητο θησαυρό του, το γράμμα Φ που συναντάμε σε πολλά σημεία μέσα και έξω απ' το σπηλαίο συμβολίζει την χρυσή τομή η τον χρυσό αριθμό, το σημείο δηλαδή που υπάρχει κάποιο σημάδι για την ανακάλυψη του.


Εντυπωσιακό γκράφιτι με τον λήσταρχο Νταβέλη να μετράει τις λύρες του, σε ένα βοηθητικό κτίριο λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου

Κατά καιρούς κυνηγοί φαντασμάτων, σατανιστές και διάφορα περίεργα άτομα κάνουν την εμφάνιση τους εκεί για αυτό να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προτιμήστε να επισκεφτείτε το σπηλαίο μέρα, κατά προτίμηση σαββατοκύριακο που υπάρχει κόσμος τριγύρω, φορέστε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. 

Μέσα, στο σπηλαίο λόγο της υγρασίας γλιστράει σαν πάγος όλο τον χρόνο και ας μην του φαίνεται με το μάτι, στο τούνελ κάλο είναι να μην μπείτε γιατί καταρρέουν τεράστια κομμάτια του και θα ήταν μοιραίο να βρεθείτε από κάτω. 

Εξερευνήστε την γύρω περιοχή και την αρχαία οδό λιθαγωγίας, που από κει κατέβαζαν οι προγονοί μας τα μάρμαρα για την δημιουργία του Παρθενώνα και περιηγηθείτε στα αρχαία μαρμάρινα λατομεία του μαγικού βουνού της Πεντέλης.

Αποστολή -Φωτογραφίες: Χάρης Ντακ
Κωνσταντίνος Διον