Οινόμελο ή Gluhwein; "Το κρασί των Χριστουγέννων”



Οινόμελο ή Gluhwein?

Όπως κι αν το πεις, πρόκειται για το απόλυτο χειμερινό ρόφημα. Ζεστό, γλυκό αρωματικό κρασί.

Οι Γερμανοί το λένε Gluhwein και το κληρονόμησαν από τους Ρωμαίους κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, ενώ οι Έλληνες το λένε Οινόμελο και το έπιναν αιώνες πριν.

Επίσης αποτελεί γιορτινό κέρασμα για όλη σχεδόν τη βόρεια Ευρώπη αφού λέγεται αλλιώς “Το κρασί των Χριστουγέννων”.

Η συνταγή δεν είναι απόλυτη και παραθέτω μια δική μου αγαπημένη εκδοχή:

⦁ 1 λίτρο κόκκινο κρασί

⦁ 1 πορτοκάλι

⦁ 1 μήλο

⦁ 2 στικ κανέλα

⦁ ¼ κ.γ. κάρδαμο

⦁ 8 γαρύφαλλα

⦁ 100γρ. τζίντζερ

⦁ 2 κλαδάκια αρμπαρόριζα

⦁ 200 γρ. μέλι

⦁ 50 γρ. κονιάκ

Πλένουμε καλά και κόβουμε φέτες το πορτοκάλι, το μήλο και το τζίντζερ. 
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί και τα μυρωδικά και ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει.
Το αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το κονιάκ. 
Σερβίρουμε ζεστό σε κούπα.

Στην υγειά μας και καλές γιορτές

By Κατερίνα Σ