Ο μυθικός ποταμός της Έρκυνας: Εξόρμηση στα μαγικά νερά της Λιβαδειάς



Ένα μυθικό μέρος βγαλμένο από παραμύθι, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα παραδεισένιο μέρος πολλούς αιώνες πριν.

Πέτρινα γεφύρια, καταρράχτες, πλακόστρωτα μονοπάτια, τρεχούμενα νερά, πλατάνια, αγάλματα μέσα στο νερό και νερόμυλοι, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, ειδικά για οποίον επισκέπτεται το μέρος για πρώτη φορά.


Φθάσαμε στην Λιβαδιά μεσημέρι, Ιούλιος μήνας, η ζεστή ήταν αφόρητη, κάναμε μία βόλτα στην πόλη της Λιβαδιάς με το αυτοκίνητο, τίποτα δεν μας προμήνυε το εντυπωσιακό, άγνωστο για εμάς μέρος που είναι και το μεγάλο ατού της Λιβαδειάς, οι πηγές της κρύας.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο στην αρχή της πλακόστρωτης πλατείας, η εξερεύνηση μας ξεκινά.

Σε μια όχθη του ποταμού, παιδιά απολαμβάνουν τα νερά κάνοντας βουτιές, ενώ οι γονείς τους δροσίζονται καθισμένοι στη χλόη κάνοντας πικ νικ.


Ξυπόλητοι λοιπόν και με τα μαγιό, περπατάμε στο λιθόστρωτο μονοπατι και παρατηρούμε δεξιά και αριστερά, την μαγεία αυτού του τόπου. 

Σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε όλες τις γωνιές του μονοπατιού και να φθάσετε μέχρι το θεατράκι. 


Ο μυθικός ποταμός της Έρκυνας, είναι από τους λιγοστούς με γυναικείο όνομα στην Ελλάδα.

Η Έρκυνα κόρη του Τροφωνίου στην μυθολογία μας, ήταν νύμφη της ομώνυμης πηγής και η καλύτερη φίλη της Περσεφόνης, γνωστή ως κρύα, χάθηκε αναζητώντας τη χαμένη της χήνα.

Κατά τον Παυσανία, εδώ ήταν οι αρχαίες πηγές της μνημοσύνης και της λήθης, στα νερά της λούζονταν χιλιάδες πιστοί, που ήθελαν να πάρουν τον χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου.


Υπέροχα μονοπάτια, τοξωτά πέτρινα γεφυράκια, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, που κάνει τον επισκέπτη να θέλει να ξανάρθει σε αυτό το μοναδικό μέρος της Λιβαδειάς. 


Τον 19ο αιώνα, τα ορμητικά νερά του ποταμού κινούσαν τους τροχούς των νερόμυλων και έδιναν ενέργεια στις μηχανές των εργοστασίων, η περιοχή είχε τεράστια ανάπτυξη χάρης στον ποταμό, στις όχθες του στήθηκαν αλευρόμυλοι, κλωστήρια, πιεστήρια, νεροτριβές. 

Η νεροτριβή και ο νερόμυλος, αποτελούν και στις μέρες μας κτήρια σήμα κατατεθέν της εποχής.


Στον νερόμυλο της παραπάνω φωτογραφίας, βρήκε τραγικό θάνατο νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ καθώς ύστερα από λάθος του, μπλέχτηκε κάτω απ' την ρόδα...


Στο τέλος του μονοπατιού, ο δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στην κυριολεξία κρεμασμένο πάνω στον βράχο, η θέα από κει είναι καταπληκτική, καθώς βλέπει προς το μεσαιωνικό κάστρο, την πόλη της Λιβαδειάς και τον Παρνασσό. 

Η αλήθεια είναι ότι είχε περάσει η ώρα και δεν επιχειρήσαμε την μεγάλη ανάβαση μέσω σκαλοπατιών προς την Αγία Ιερουσαλήμ, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή, θα επιστρέψουμε για να τα ανέβουμε και να δούμε το εκκλησάκι από κοντά. 

Προς το παρόν, αρκεστήκαμε να το κοιτάμε από μακριά, όπως το βλέπουμε να διακρίνετε εντυπωσιακό, μέσα στον βράχο, στην παραπάνω φωτογραφία.

Στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν πολλά καφέ με προνομιακές θέσεις δίπλα στο νερό, ταβέρνες που φημίζονται για το σουβλάκι τούς, με θέα το ειδυλλιακό τοπίο. 

Αν και θα θέλαμε, δεν δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα, ίσως για να έχουμε έναν ακόμα λόγο να επιστρέψουμε στην Λιβαδειά, απολαύσαμε όμως το τοπίο, καθισμένοι σε ένα από τα καφέ, με πανοραμική θέα.


Η Λιβαδειά σύμφωνα με την μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, από αυτόν πήρε και το όνομα της, στην Επανάσταση το 1821, ήταν από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν, με μπροστάρη  τον Αθανάσιο Διάκο.

Πάνω από την πόλη, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται το κάστρο της. 

Ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, απέχει 140 χλμ. από την Αθήνα, ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, καθώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, φτάνουμε σε μόλις μιάμιση ώρα. 

Φορέστε λοιπόν άνετα ρούχα, πάρτε την φωτογραφική μηχανή σας και ετοιμαστείτε για μια εκδρομή, που σίγουρα θα σας ανανεώσει και θα σας γεμίσει το μυαλό, με όμορφες εικόνες της Ελληνικής φύσης. 

Αποστολή - Φωτογραφίες: Χάρης Ντακ
Κωνσταντίνος Δ 

Επιμέλεια - Κείμενο: Χάρης Ντακ