Οδοντωτός Διακοπτού: Μια υπέροχη φωτογραφική διαδρομή



Μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές της Ελλάδας, κρύβεται στο φαράγγι του Βουραίκου, τα ορμητικά νερά του ποταμού, δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες και μας καλεί να τον διασχίσουμε με το γραφικό τρενάκι του οδοντωτού.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από την αφετηρία στον σταθμό του Διακοπτού, για την επόμενη μια ώρα τα μάτια μας θα γεμίσουν φανταστικές εικόνες με την φύση να εναλλάσσεται, καθώς το τρένο αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων, στα περίπου 22 χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι τον τελικό προορισμό του τα Καλάβρυτα.



Οι γραμμές ακολουθούν τον Βουραικό και μας χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες, καταρράχτες σχηματίζονται λίγα μέτρα παραδίπλα μας, υπέροχα λιβάδια, ατμοσφαιρικά βουνά αχνοφαίνονται μέσα στην ομίχλη, κάνουν το τοπίο να μοιάζει εξωπραγματικό. Εδώ αφήνεσαι στην μαγεία των εικόνων και ξεχνάς για λίγο ότι σε προβληματίζει.



Ξύλινα σπίτια, φάρμες και αχυρώνες, κάνουν την εμφάνιση τους, καθώς το τρένο περνάει με χαμηλή ταχύτητα, δίνοντας την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να πάρουν μια γεύση από την ζωή στην ύπαιθρο.




Καταπράσινα λιβάδια με το βουνό πνιγμένο στην ομίχλη καθώς το τρένο ανηφορίζει το βουνό.



Η διαδρομή είναι το ίδιο απολαυστική όλες τις εποχές του χρόνου, εμείς την κάναμε χειμώνα και το ποτάμι κατέβαζε πολύ νερό.



Ο οδοντωτός περνάει μέσα από στενά τούνελ, στην άκρη του γκρεμού, στα δύσκολα σημεία γατζώνετε στις ράγες με ειδικά προσαρμοσμένα δόντια, από αυτή του την ιδιαιτερότητα πήρε και το όνομα του.



Η μαγεία της φύσης συνεχίζεται καθώς το τρενάκι φθάνει στο χωριό Ζαχλωρού, ένα υπέροχο γραφικό χωριό μέσα στην πυκνή καταπράσινη βλάστηση με την ομίχλη να το περιβάλλει και να το κάνει να φαντάζει πως ξεπήδησε από κάποια ταινία φαντασίας.



Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος άρχισε να κατασκευάζετε το 1889 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1896, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει στην στενότερη γραμμή στον κόσμο!



Το μοναδικό ταξίδι μας τελειώνει με την άφιξη μας στα Καλάβρυτα, στον κεντρικό πεζόδρομο θα βρούμε γραφικά ταβερνάκια με τζάκι, για καλό φαϊ και υπέροχο κρασί, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μπαράκια το βραδύ που θα σας εντυπωσιάσουν με τους ζεστούς τους χώρους και το ρακόμελο τους.

Τα Καλάβρυτα διαθέτουν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και αξιοθέατα όπως το μοναστήρι της αγίας Λαύρας, που από κει ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Καλάβρυτα είναι ένας μαρτυρικός τόπος, καθώς στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, ο γερμανικός στρατός, εκτέλεσε όλους τους άντρες και στην συνέχεια έκαψε το χωριό, κάνοντας το να καταγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η λέξη Καλάβρυτα «Καλά βρυτά» σημαίνει καλά νερά, γιατί τα νερά αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.

Τα δρομολόγια του οδοντωτού είναι αρκετά μέσα στην ήμερα όμως καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα

Σταθμός Διακοπτού 2691 043206 Σταθμός Καλαβρύτων 2692 022245
Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ΟΣΕ 1110
Στους κατά τόπους σταθμούς του ΟΣΕ

Το εισιτήριο κοστίζει 9.50 ευρώ η 19.00 ευρώ με επιστροφή.

Δείτε την υπέροχη διαδρομή στο βίντεο που ακολουθεί
 
           

Φωτογραφίες - Επιμέλεια: Χάρης Ντακ