Η βρώσιμη Συκιά ως Bonsai


Η βρώσιμη Συκιά ως Bonsai. If you don't care a pickle or a fig, you may grow up to be a pig.

Λένε ότι αν θες να μεγαλώσεις μια Συκιά για τους καρπούς της θα πρέπει να τη διατηρείς σε γλάστρα, αλλιώς θα γίνει ανεξέλεγκτη και δε θα παράγει πολλά φρούτα.

Οι Συκιές αναπαράγονται πολύ εύκολα με μόσχευμα (κλαδάκι) καθώς ανήκουν στο γένος Συκή (Ficus). 

Ευτυχώς στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, οι Συκιές δεν απειλούνται από το κρύο του χειμώνα και έτσι αποτελούν ιδανικό δεντράκι για γλάστρα στον κήπο ή τη βεράντα.

Οι μερακλήδες μπορούν ακόμη να διατηρήσουν Συκιές ως Bonsai, δίνοντάς τους καλλιτεχνική υπόσταση, απολαμβάνοντας και αυτοί τα γλυκά σύκα.

Το bonsai γίνεται εκπαιδεύοντας τα νεαρά κλαδάκια και αφαιρώντας τα περιττά, δίνοντας το επιθυμητό σχήμα και επιλέγοντας το κατάλληλο γλαστράκι. Τα κλαδέματα γίνονται Φεβρουάριο και Μάρτιο ενώ είναι απαραίτητο κάποιο σχετικό λίπασμα.
 
Οι Συκιές είναι ένα υποτιμημένο δένδρο, για το λόγο ότι μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και λερώνουν με τους καρπούς που πέφτουν, ενώ έχουν συνδεθεί με το γυναικείο φύλο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.


"Το Mano Fico (χέρι σύκου) είναι μια αρχαία άσεμνη χειρονομία και είναι επίσης μια από τις πιο γνωστές προστατευτικές χειρονομίες κατά του ματιού. Η χειρονομία αντίχειρα και γροθιά είναι μια αρχαία αναπαράσταση της σεξουαλικής ένωσης. 

Το όνομα είναι από την ιταλική λέξη για το θηλυκό αιδοίο, fica, που σημαίνει σύκο. Το σύκο συνδέθηκε από τους Ρωμαίους με τη γυναικεία γονιμότητα και τον ερωτισμό. ο καρπός ήταν ιερός για τον Βάκχο.
Οι Συκιές είναι υπέροχα δέντρα είτε τις μεγαλώνουμε για τα φρούτα τους είτε ως Bonsai.

Κατερίνα Σ