Οι καλύτερες παραλίες της Πρέβεζας από ψηλά



Οι παραλίες της Πρέβεζας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές των νησιών. Σε μια ακτογραμμή μήκους 60 χιλιομέτρων θα βρεις δαντελωτά ακρογιάλια, μικρούς όρμους και αμμουδιές που τα πεύκα φτάνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας.

Οι καλύτερες παραλίες του νομού Πρέβεζας στην ακτογραμμή του Ιονίου μέχρι την Πάργα. Αρχίζουμε με την Κυανή Ακτή που βρίσκεται νότια της πόλης της Πρέβεζας, πάμε στον Μύτικα και το Μονολίθι που θεωρείτε η μεγαλύτερη παραλίας της Ευρώπης, συνεχίζουμε στο Κανάλι την Καστροσυκιά και την άγνωστη σε πολλούς παραλία Λεύκα. 

Συνεχίζοντας θα δούμε την παραλία Αρτολίθια με τα βραχάκια που σχηματίζουν φυσικούς κυματοθραύστες, επόμενη παραλία η Λυγιά και στη συνέχεια Βράχος και Λούτσα με την ενιαία αμμουδερή παραλία. Ανεβαίνοντας ακόμα πιο βόρεια φτάνουμε στην πανέμορφη μικρή παραλία Αλωνάκι με τον βράχο στο κέντρο της και μετά πάμε στον Όρμο του Οδυσσέα και την παραλία της Αμμουδιάς με τις εκβολές του Αχέροντα. 

Πηγαίνοντας προς την Πάργα θα συναντήσουμε την παραλία του Αϊ Γιαννάκη με την πηγή γλυκού νερού και την παραλία Λύχνος. Τέλος στην Πάργα υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι - πίσω Κρυονέρι και η παραλία Βάλτος.

Η πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου και στο μέσον περίπου της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Ελλάδας. Είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά του πορθμού της Πρέβεζας, ο οποίος συνδέει τον Αμβρακικό κόλπο με το Ιόνιο πέλαγος. 

Απέναντί της και σε απόσταση μόλις 600 μέτρων βρίσκεται το επίπεδο και αμμώδες ακρωτήριο του Ακτίου, γνωστό από τη φημισμένη ομώνυμη ναυμαχία του 31 π.Χ. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πρέβεζα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας του 1538 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Βόρεια της Πρέβεζας και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από αυτή βρίσκεται ο εκτεταμένος ερειπιώνας της αρχαίας Νικόπολης, η οποία κτίστηκε από τον Οκταβιανό περί το 30 π.Χ., σε ανάμνηση της νίκης του επί των αντιπάλων του, Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας, μετά τη ναυμαχία του Ακτίου. 

Αν είναι κτισμένη κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαίας Νικόπολης, το οποίο ήταν στον όρμο Βαθύ, και παρά το γεγονός ότι τα ερείπια της Νικόπολης ήταν από τον 17ο αιώνα γνωστά ως Παλαιοπρέβεζα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Πρέβεζα αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Νικόπολης, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό κενό μεταξύ των ιστορικών πορειών των δύο πόλεων.

Στην περιοχή του Νομού Πρέβεζας υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν την κατοίκηση του χώρου από τα παλαιολιθικά χρόνια. Πολλαπλά ευρήματα στη Βραχοσκεπή του Ασπροχάλικου Πρέβεζας και στη θέση Κοκκινόπηλος, κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος Πρέβεζας, μαρτυρούν την κατοίκηση στα βόρεια του Νομού ήδη από το 100.000 π.Χ. Στη χερσόνησο του Αγίου Θωμά, απέναντι από την πόλη της Πρέβεζας, έχουν εντοπισθεί τόσο παλαιοντολογικά όσο και αρχαία ευρήματα της εποχής του χαλκού.

Σώζονται, επίσης, ερείπια πολλών αρχαίων πόλεων, όπως της Κασσώπης, πρωτεύουσας των Κασσωπαίων, του Ορράου, πόλης των Μολοσσών, των Βατιών, του Βουχετίου και της Πανδοσίας, αποικιών των αρχαίων Ηλείων, του Τρικάστρου, της Ελάτρειας, της Εφύρας και της Νικόπολης, αποδεικνύοντας τη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής.

            

Παραγωγήnpdroneproduction