Θυμάστε το Λούνα Παρκ Ροντέο;



Ένα από τα αγαπημένα μέρη μικρών και μεγάλων την δεκαετία του 80, μια από τις πιο καθιερωμένες κυριακάτικες βόλτες δίπλα στη θάλασσα που συνδύαζε την χαλάρωση με την διασκέδαση, που σίγουρα θα θυμούνται με νοσταλγία οι σημερινοί σαραντάρηδες που το είχαν επισκεφτεί ως παιδιά την δεκαετία του 80.

Την δεκαετία του ’60, ξεκίνησε την λειτουργία του στη Λεωφόρο Συγγρού, αργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή είσοδο της μαρίνας του Αλίμου, για να καταλήξει στον Άλιμο, δίπλα από τη μαρίνα εκεί που ήταν αργότερα το Όστρια.

Ένα εντυπωσιακό μέρος που φάνταζε παράδεισος στα ματιά των μικρών επισκεπτών, από την είσοδο κιόλας του τεράστιου Λούνα Παρκ, με την μάγισσα πάνω στην σκούπα της και την δυνατή μουσική να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Το τρενάκι του τρόμου ήταν ένα από τα μεγάλα ατού του θεματικού πάρκου της Αθηνάς, το τελεφερίκ με καρέκλες που έκανε βόλτα τον επισκέπτη σε όλο το λούνα παρκ, ήταν επίσης κάτι πρωτοποριακό σαν ιδέα και κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, τα κλασικά παιχνίδια όπως τα συγκρουόμενα, η ρόδα, η σκοποβολή, η Μπαλαρίνα, ο λαβύρινθος με τους καθρέφτες, τα αυτοκινητάκια που διέγραφαν ένα κύκλο πάνω στο ξύλινο δάπεδο με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, όπως τα ένοιωθε ένα μικρό παιδί πίσω απ' το τιμόνι στη θέση του οδηγού, έκαναν τον επισκέπτη να θέλει να ξανά βρεθεί εκεί όσο γίνεται πιο σύντομα.


Το μοδάτο στέκι της πόλης, ο πιο "in" προορισμός για τις παρέες των νεαρών, βόλτα για παγωτό, μαλλί της γριάς, ποπ κορν, πειράγματα, φλερτ και γέλια, κάτω από την δυνατή μουσική και των θόρυβο των μηχανήματων που ήταν σε πλήρη λειτουργεία.

Οικογένειες γέμιζαν το Ροντέο, ζευγαράκια έδιναν ραντεβού εκεί, στους γύρω δρόμους το μποτιλιάρισμα, η κινητικότητα, τα χαμογελά και η διασκέδαση, έδιναν και έπαιρναν κάτω απ' τον καλοκαιρινό ήλιο με φόντο την θάλασσα.

Στην αναλογική εποχή της δεκαετίας του 80 οι φωτογραφίες ήταν δυσεύρετες και τα βίντεο ανύπαρκτα, ευτυχώς στους χώρους του Ροντέο γυρίστηκαν αρκετές ταινίες και έτσι σώζεται η εικόνα του μέχρι και σήμερα. 

Στο κέντρο του Ροντέο, υπήρχε μια ντισκοτέκ η Fiji την οποία μπορούμε να ξαναδούμε στην ταινία «Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο 2», άλλες ταινίες που άφησαν εποχή στον νεότερο ελληνικό κινηματογράφο, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο στις νεότερες γενιές το κλίμα που επικρατούσε ήταν «ο Γύρος του Θανάτου», «Έξοδος Κινδύνου», «Πανικός στα Σχολεία». Φυσικά όλοι θυμόμαστε το χορευτικό του Στάθη Ψάλτη στους χώρους του ροντέο στην ταινία «Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν».

Η σκηνή της ταινίας «Le Casse» αποτέλεσε καταξίωση για το θρυλικό λούνα παρκ όπου ο Ομάρ Σαρίφ καταδιώκει τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στο καρουζέλ του Ροντέο.

Το 1986 μια κοπέλα έπεσε από το Εντερπράιζ, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας του λούνα παρκ, έχοντας ως συνέπεια να μειωθεί δραματικά η προσέλευση του κοινού, που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ενοίκιο που έπρεπε να καταβάλει ο ιδιοκτήτης, κύριος Ρίμπας στο δήμο, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για το θρυλικό Λούνα Παρκ που βάζει οριστικά λουκέτο το 1987 στον χώρο, σημαδεύοντας με αυτόν τρόπο τα νιάτα χιλιάδων Αθηναίων κλείνοντας μαζί τις αναμνήσεις μίας ολόκληρης εποχής.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς ένα πολύ νοσταλγικό βίντεο, που ελπίζουμε να απολαύσετε και να θυμηθείτε μαζί μας μια δεκαετία γεμάτη ξεγνοιασιά και ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο.