Ολική έκλειψη Σελήνης: Το φεγγάρι αιμορραγεί..



Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί φοβόντουσαν φαινόμενα όπως η έκλειψη ηλίου ή το ματωμένο φεγγάρι, πιθανώς επειδή αδυνατούσαν να τα εξηγήσουν. Μάλιστα πίστευαν ότι προμηνύουν διάφορα κακά.

Στην Ελληνική μυθολογία και Ελληνική Εθνική Θρησκεία η Σελήνη, ή Μην (από τη σεληνιακή μηνολόγηση) ή Πασιφάη (στη Λακωνία), είναι τιτανική οντότητα, Κατά τη Θεογονία του Ησιόδου η Σελήνη είναι κόρη του Υπερίωνα και της Θείας και αδελφή της Ηούς (Αυγής), και του Ηλίου, ο οποίος τη φωτίζει αιώνια λόγω της αδελφότητάς τους.

Απεικονίζεται συνήθως ως θηλυκή μορφή με μία ημισέληνο ως στέμμα και έφιππη ή οδηγώντας άρμα με φτερωτούς ίππους. Άλλοτε οι περιγραφές τη θέλουν να οδηγεί μια αγέλη βοών και το ημισεληνιακό της στέμμα συσχετισμένο με τα κέρατα του ταύρου. Διασχίζει κυκλοτερώς τον ουρανό όμοια με τον αδελφό της, πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο ίπποι ή ταύροι, κατά το ένα μέρος τους λευκοί και κατά το άλλο μαύροι, αλληγορία του ότι μόνο η μία πλευρά της σεληνιακής επιφάνειας φωτίζεται από το ηλιακό φως.

Στις 16 Μαΐου θα σημειωθεί ολική έκλειψη της Σελήνης η οποία θα προκαλέσει ένα κοσμικό φαινόμενο γνωστό ως «ματωμένο φεγγάρι». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σελήνη θα περάσει στη σκιά της γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα «ματωμένο» φεγγάρι.

Το κόκκινο χρώμα του ματωμένου φεγγαριού οφείλεται στο γεγονός ότι η σκιά της Γης μπλόκαρε για αρκετή ώρα το φως του ήλιου. Αυτό συμβαίνει λόγω της "μειωμένης φωτεινότητας" της Σελήνης όταν έχουμε ματωμένο φεγγάρι, φαίνεται πεντακάθαρα και με επίσης φωτεινό έντονο χρώμα ο πλανήτης Άρης. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται δύο έντονα κόκκινα ουράνια σώματα στον ουρανό.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή από περιοχές της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού. 

Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την ολική έκλειψη

Η εκπομπή NASA Science Live θα ξεκινήσει στις 04:32 (16/5) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για τις εκλείψεις, την επιστήμη της σελήνης και το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας για την προσελήνωση στο φεγγάρι. Ο ιστότοπος TimeandDate.com θα ξεκινήσει τη μετάδοση της έκλειψης στις 04:00 και σχεδιάζει να μεταδώσει ολόκληρο το γεγονός εάν το επιτρέψει ο καιρός.

 (NASA Scientific Visualization Studio)

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από την Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό το είδος έκλειψης είναι μερικές φορές δύσκολο να το δούμε, καθώς το φεγγάρι θα γίνει μόνο ελαφρώς πιο σκούρο.

Η επόμενη ολική έκλειψη θα συμβεί στις 14 Μαρτίου 2025. Η Σελήνη λατρευόταν σε όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο. Ιδιαίτερα όμως σπουδαία ιερά της ήταν στην αρχαία Σπάρτη στο μαντείο των Σπαρτιατών στις Θαλάμες της Λακωνίας.

Το φυσικό φαινόμενο και η ονομασία του, μας έφερε στο μυαλό το διαχρονικό κομμάτι του ροκ συγκροτήματος "Λευκή συμφωνία". Απολαύστε στο παρακάτω βίντεο καθώς θα θαυμάζετε το "ματωμένο φεγγάρι"...

Εκείνη χαμογελά ξανά καθώς περνάει στην άλλη πλευρά. Από τα μάτια μου στα μάτια της λάμπει εκείνο το παράξενο φως, εκείνο το γλυκό παράξενο φως. Κάποια νύχτα το φεγγάρι αιμορραγεί... Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα λόγια που είπε. Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα όνειρα μου... Εκείνη χαμογελά ξανά και παραδίδεται χωρίς όρους στο χρόνο. Κι εγώ ξέρω πως ποτέ ξανά δε θα της μιλήσω με τον ίδιο τρόπο, δε θα της μιλήσω με τον ίδιο τρόπο. Κάποια νύχτα το φεγγάρι αιμορραγεί... Κι ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα λόγια που είπε. Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα όνειρα μου... Εκείνη πάντα θα χαμογελά όταν θα τη φέρνω στο μυαλό μου. Και όλα θα είναι όπως τη φορά, εκείνη τη φορά στην άκρη του δρόμου, εκείνη τη φορά στην άκρη του δρόμου. Όλες τις νύχτες το φεγγάρι αιμορραγεί... Κι ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα λόγια που είπε. Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός. Πήρε μακριά τα όνειρα μου...