«Απήδαλος ναυς»: Το πλοίο των Φαιάκων που κινούνταν με τον Νου


Οι Φαίακες ήταν ένας λαός με μεγάλο πολιτισμό, εκπληκτική τεχνολογία ειδικά στην ναυσιπλοΐα, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες. ήταν μία φυλή της αρχαίας Ποσειδωνίας, αυτήν που γνωρίζουμε εμείς σήμερα ως Ατλαντίδα.

Ο Όμηρος αλλά και πολλές μαρτυρίες της αρχαίας εποχής, αναφέρουν ότι τα πλοία των Φαιάκων ήταν «Νόα». Δηλαδή εκινούντο μόνο με τον Νου. Αναφέρεται δε ότι υπήρχαν 4 ή 5 τέτοια πλοία. Η μυθιστορία σήμερα ονομάζει αυτό το είδος του πλοίου «Απήδαλος Ναυς» και μάλιστα είναι ένα από τα τοπικά σύμβολα των Κερκυραίων.

Σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή ένα τέτοιο πλοίο δόθηκε στον Οδυσσέα από τον βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοο για να επιστρέψει στην Ιθάκη.
 
Οι Φαίακες κατασκεύαζαν ένα πλοίο, το κάτω μέρος του πλοίου, που βρισκόταν μέσα στην θάλασσα, ήταν καμωμένο από αυτό το είδος του λευκού, διάφανου Χαλαζία. Έτσι μεταδιδόταν η πληροφορία στο νερό και παραγόταν ένα είδος κίνησης που κατεύθυνε το πλοίο στον προορισμό του. 

Δεν ήταν λίγες όμως οι φορές που αυτή η Ποσειδώνια τεχνολογία μπορούσε διαμέσου του ύδατος να αντλήσει πληροφορίες και για πολλά άλλα μέρη που δεν είχαν ταξιδέψει ή δεν είχαν εξερευνήσει. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες. Βοηθοί των Φαιάκων τα πανέξυπνα Δελφίνια. Ο Χαλαζίας αυτός περιείχε όλες τις πληροφορίες για τα ταξίδια των Ποσειδώνιων, για αυτό και το πλοίο γνώριζε από μόνο του να διασχίζει την θάλασσα και να φθάνει στον προορισμό του.

Οι κρύσταλλοι αυτοί ενεργούσαν ως ένα είδος κομπιούτερ. Έτσι προγραμμάτιζαν τα ταξίδια τους χωρίς πηδάλια. 

Αυτά τα πλοία ήταν περίπου σαν την Αργώ, διότι πολλές φορές σχεδόν δεν ακουμπούσαν στην θάλασσα και έμοιαζαν σαν να πετούσαν.

Στη (Θ’ Ραψωδία της Οδύσσειας, στίχοι 555 – 563), ο Όμηρος αναφέρει :

“ εἰπὲ δέ μοι γαῖάν τε: τεὴν δῆμόν τε πόλιν τε, ὄφρα σε τῇ

πέμπωσι τιτυσκόμεναι φρεσὶ νῆες: οὐ γὰρ Φαιήκεσσι

κυβερνητῆρες ἔασιν,

οὐδέ τι πηδάλι᾿ ἔστι, τά τ᾿ ἄλλαι νῆες ἔχουσιν: ἀλλ᾿

αὐταὶ ἴσασι νοήματα καὶ φρένας ἀνδρῶν, καὶ πάντων

ἴσασι πόλιας καὶ πίονας ἀγροὺς ἀνθρώπων, καὶ λαῖτμα

τάχισθ᾿ ἁλὸς ἐκπερόωσιν ἠέρι καὶ νεφέλῃ κεκαλυμμέναι:

οὐδέ ποτέ σφιν οὔτε τι πημανθῆναι ἔπι δέος οὔτ᾿

ἀπολέσθαι.”


Δηλαδή «.. Κι ακόμη, φανέρωσε τη χώρα σου, λαό και πόλη, για να σε ταξιδέψουν προς τα εκεί τα πλοία, με τους δικούς τους λογισμούς. Γιατί σ᾽ εμάς τους Φαίακες οι καπετάνιοι περισσεύουν, δεν μας χρειάζονται καν τα πηδάλια, όπως συμβαίνει με των άλλων τα καράβια. Μόνα τους τα πλεούμενά μας ξέρουν τι λογαριάζουν και τι σκέφτονται οι άνθρωποι που ταξιδεύουν· γνωρίζουν πόλεις και χωράφια καρπερά· κι έτσι, ταχύτατα περνούν το άγριο κύμα της θαλάσσης μες στην ομίχλη, σκεπασμένα με νεφέλη. Κι ούτε ποτέ κινδύνεψαν να πάθουν κάποια βλάβη ή να βουλιάξουν».

Η «Απήδαλος ναυς», δηλαδή το πλοίο χωρίς πηδάλιο, είναι το αρχαίο έμβλημα της πόλης της Κέρκυρας που συμβολίζει της ναυτοσύνη των Φαιάκων.


Βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο νέο λιμάνι του νησιού και σαγηνεύει όλους τους επισκέπτες του, μεταφέροντας τους σε μια άλλη εποχή.

Πληροφορίες: APHDALOSNAYS