UVB-76 «Ο Μουρμούρης» : Ο σταθμός φάντασμα των βραχέων εκπέμπει απ' τον άλλο κόσμο;



Η συχνότητα. 4.625 kHz. το μυστηριακό φάσμα των βραχέων κυμάτων, ένα χαώδες φάσμα έρημο και απέραντο, μέσα από παράσιτα και θορύβους ένας σταθμός φάντασμα εκπέμπει το απόκοσμο σήμα του.

Ένας επαναλαμβανόμενος συριγμός 21 με 34 φορές το λεπτό, επίμονος, ανατριχιαστικός, σαν μπουρού πλοίου μέσα στην ομίχλη, σαν κάποιο απαρχαιωμένο μηχάνημα που ξεχάστηκε στον χρόνο και συνεχίζει να λειτουργεί, ένας ραδιοφωνικός σταθμός που είναι δημοφιλής στους κύκλους των ραδιοερασιτεχνών και στους ακροατές των βραχέων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πηγή του, η τον λόγο ύπαρξης του.

Ο λόγος για τον "μουρμούρη" η αλλιώς (The Buzzer), όπως είναι το ψευδώνυμο του, με εικαζόμενο διεθνές διακριτικό κλίσεως UVB-76, τροφοδοτεί συνεχώς σενάρια για δεκαετίες με τους ακροατές του να προσπαθούν να λύσουν μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους και ουκ ολίγες μεταβλητές...


Η ιστορία

Ο UVB-76 εμφανίστηκε προς τα τέλη του 1970, ο συριγμός επαναλαμβάνεται με σταθερό ρυθμό καλυπτόμενο πίσω από έναν εξίσου σταθερό βουητό. Από το 1990 και μετά ο συριγμός αποκτά νέα διάρκεια και τέμπο.

Ο αρχικός συριγμός των δυο δευτερολέπτων μικραίνει στα 1,2 δευτερόλεπτα που επαναλαμβάνεται μετά από παύση διάρκειας 1 – 1,3 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα να καταγράφονται κατά μέσο όρο 21 -34 τέτοιοι συριγμοί.

Για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1982. Χριστούγεννα του 1997 ο «Μουρμούρης» σταμάτησε ξαφνικά να μεταδίδει το συριγμό. Σαν ένα μικρόφωνο να άνοιγε ξαφνικά και μια φωνή στα Ρώσικα διάβαζε ονόματα και αριθμούς. Το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν “Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4.”

Οι ακροατές του ακούν κάποιες φόρες ομιλίες πίσω από το επίμονο συριγμό και το βουητό, σαν να δουλεύει κάποια γεννήτρια, πάντα σταθερό και με τον ρυθμό των συριγμών του 1980.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2001, έκπληκτοι οι ακροατές άκουσαν δυο μυστήρια μηνύματα στα ρωσικά. «Είμαι ο 143. Δεν μπορώ να λάβω τον ταλαντωτή» και «Αυτό το πράγμα προέρχεται από το δωμάτιο υλικού».

05 Ιουνίου σταματάει για πρώτη φορά να εκπέμπει, 24 ώρες σιωπής και ύστερα ξανά ο συριγμός επιστρέφει από το πουθενά. Στις 23 Αυγούστου τα μικρόφωνα ανοίγουν και μεταδίδουν το κωδικοποιημένο μήνυμα: “UVB-76, UVB-76. 93 882 NAIMINA 74 14 35 74”.

01. 10. 2009 Ο UVB-76 για πρώτη φορά μέχρι τώρα μεταδίδει μουσική


Το επαναλαμβανόμενο σήμα του συριγμού σταματάει ξαφνικά, δίνοντας την θέση του σε σήματα που θυμίζουν κώδικα μορς και στη συνεχεία, μέσα από παράσιτα και το βαθύ σκοτάδι των βραχέων κυμάτων, ακούγεται ένα απόσπασμα από τον «Χορό των μικρών Κύκνων» και από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.

Το 2010 ήταν η χρόνια που βγήκαν στον απόκοσμο αέρα του πολλά μηνύματα, με αποκορύφωμα μια συνομιλία 30 περίπου λεπτών η οποία είναι ίσως η πιο διαδεδομένη «εκπομπή» του σταθμού, με χιλιάδες ακροάσεις στο soundcloud.

Από το 2010 και μετά, μηνύματα ακούγονται όλο και συχνότερα, ενώ μερικές φορές η σύμπτωση με κομβικά γεγονότα μπορεί να εκπλήξει ακόμη και τον πιο αμερόληπτο παρατηρητή της υπόθεσης.

Διάφοροι κωδικοί επιλαμβάνονται μετά από χρόνια για άγνωστους λόγους. Στις 23 Ιανουαρίου του 2011 μεταβιβάστηκε το ακόλουθο μήνυμα: “ILOTICIN 36 19 69 46” το οποίο αναγνώστηκε εκ νέου στις 11 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την υπερψήφιση της προσάρτησης της Κριμαίας μια φωνή μετάδωσε το ακόλουθο μήνυμα: “T-E-R-R-A-K-O-T-A. Mikhail Dimitri Zhenya Boris. Mikhail Dmitri Zhenya Boris. 81 26 T-E-R-R-A-K-O-T-A.”


Ποιος είναι τελικά ο Buzzer UVB-76;

Το θέμα του "μουρμούρη" ξεφεύγει από τους κύκλους των κυνηγών φαντασμάτων των βραχέων κυμάτων και φτάνει στα αυτιά μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων όπως η Daily Mail, που τον κάνει αφιέρωμα και το RT να αφιερώνει σεβαστό τηλεοπτικό χρόνο, στέλνοντας μάλιστα και ρεπόρτερ στο σημείο απ’ όπου υποτίθεται ότι εξέπεμπε για ένα χρονικό διάσημα ο σταθμός.

Παρόλη την έκταση που πήρε ο ραδιοσταθμός φάντασμα, κάποια εξήγησή δεν δόθηκε με τους πιο ψύχραιμους εκτιμητές να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα ακόμα τηλεπικοινωνιακό μέσο του ψυχρού πολέμου, το γεγονός πως ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν σταμάτησε να λειτουργεί αλλά αντίθετα συνεχίζει να εκπέμπει μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και σήμερα περιπλέκει την υπόθεση.

Εικάζεται πως ο UVB-76 αποτελεί έναν ακόμη «Σταθμό Αριθμών» αλλά ποιος είναι ο ακριβής του ρόλος;

Όπως κάθε «Σταθμός Αριθμών» ο UVB-76 εκπέμπει βγάζοντας στον αέρα πρώτα μια ονομασία, παρόμοια με τα singles που συστήνονται οι κοινοί σταθμοί στο ακροατήριο και στην συνέχεια ακολουθείται από μια σειρά κωδικών ονομάτων και αριθμών.

Η ιδιαιτερότητα του UVB-76 όμως έγκειται στο γεγονός πως η αναμετάδοση του συριγμού φαίνεται να γίνεται «ζωντανά», σαν ένα μικρόφωνο δηλαδή να είναι τοποθετημένο μπροστά από την συσκευή. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως συχνά βγαίνουν στον αέρα συνομιλίες που ακούγονται στο βάθος.


Οι θεωρίες συνωμοσίας

Όσο ο UVB-76 συνεχίζει να εκπέμπει θα εξάπτει την φαντασία μας και τα σενάρια θα συνεχίζουν να είναι πολλά, ένα από αυτά θέλει τον σταθμό άμεσα συνδεδεμένο με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ρωσίας.  

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, ο σταθμός μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τα πυρηνικά όπλα της χώρας ενάντια στην Δύση σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου.

Ένα άλλο σενάριο τον θέλει ως μια απομακρυσμένη συσκευή που ήλεγχε τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς του Τσερνομπίλ, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να παρουσιάσουν τον UVB-76 σαν μια μέθοδο ελέγχου του μυαλού που σχεδιάστηκε από Σοβιετικούς επιστήμονες.

Κάποιοι μιλούν για ένα πομπό που μεταδίδει φωνές από το υπερπέραν, ή για ένα σταθμό ανίχνευσης UFO. 

Όταν ο UVB-76 σταμάτησε να μεταδίδει τον Ιούνιο του 2010 δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν τον πυρηνικό όλεθρο ή τους επισκέπτες από το διάστημα.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξάπλωση του διαδικτύου οι ανά τον κόσμο ομάδες ενδιαφερόντων έρχονται πιο κοντά. 

Μέσα από εξειδικευμένες σελίδες και ομάδες οι ανταλλαγές απόψεων για τον UVB-76 πραγματοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα πλέον ενώ από ένα σημείο και μετά υποστηρίζεται και η διαδικτυακή αναμετάδοση του σταθμού.

Οι ραδιοερασιτέχνες που τρέχουν την σελίδα ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την επίσημη λειτουργία του «Μουρμούρη».

Ο σταθμός εκπέμπει μέχρι και σήμερα το απόκοσμο σήμα του και μπορείτε να τον ακούσετε ζωντανά ανά πάσα στιγμή, κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, που είναι στην ουσία ένας δεκτής βραχέων που εκτός του UVB-76, στην συχνότητα 4625 kHz,για πιο οικείους και λιγότερο creepy ήχους στους 9420 χιλιόκυκλους μπορείτε πάντα να ακούσετε την «Φωνή της Ελλάδας». 

Η σελίδα διαθέτει chat box που ακροατές από όλο τον κόσμο ανεβάζουν τα λινκ των σταθμών που παίζουν εκείνη την στιγμή στο απέραντο φάσμα των βραχέων κυμάτων.


Τι είναι τελικά ο UVB-76;

Ένα υπόλοιπο του ψυχρού πολέμου που συντηρείται ακόμα; Μια καλοστημένη φάρσα με θύματα τους εκατοντάδες ραδιοερασιτέχνες που παρακολουθούν; Ένας σταθμός που εκπέμπει απ το παρελθόν; όπως και να χει ο μουρμούρης δεν είναι μόνος του, σε κάποιο άλλο άρθρο μας θα ασχοληθούμε και θα μάθουμε για τους σταθμούς αριθμών μείνετε συντονισμένοι!