Τρύπια σπηλιά: Ο Νεραϊδότοπος της αθέατης πλευράς του Υμηττού


Ο Υμηττός είναι ένα βουνό που κρύβει αναμφιβόλως πολλά μυστικά. Είναι τόσο κοντά στον αστικό ιστό άλλα και ταυτόχρονα τόσο μακριά από τη καθημερινότητα μας... Αυτή την φορά θα σας ξεναγήσουμε σε ένα κομμάτι του όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, αν και η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη.

Περπατήσαμε στην αρχαία Σφηττία Οδό και ανακαλύψαμε την ξεχασμένη σήραγγα, το διάσελο του σταυρού, βάραθρα και απομεινάρια αρχαίων κατασκευών, καθώς και την μυστηριακή τρύπια σπηλιά. Τόπος γεμάτος θρύλους και παραδόσεις.


Η Σφηττία Οδός

Η Σφηττία Οδός είναι ο αρχαίος δρόμος που διέτεμνε τον Υμηττό από το πιό χαμηλό διάσελό του, το πέρασμα του Σταυρού. Από την περιοχή της σημερινής Τερψιθέας, η Σφηττία Οδός ακολουθούσε το ρέμα της Πιρναρής, μέχρι το Σταυρό και μετά κατέβαινε από το ρέμα της Ντούκας, μέχρι το Κορωπί.

Καθαρό και πατημένο, το μονοπάτι είναι από τα καλύτερα σημασμένα στον Υμηττό (αν και λείπει το πρώτο κομμάτι από την Τεψιθέα). Διασχίζει ένα από τα πιο αδιατάρακτα μέρη του Υμηττού και περνά από την ξεχασμένη σήραγγα της Πιρναρής, το μυστηριώδες σπήλαιο του Νταβέλη και την εντυπωσιακή Θρακιά Σταυρού.

Η μυστηριώδης σήραγγα



Σχεδόν 6 χιλιόμετρα έξω από το Κορωπί και σε απόσταση περίπου 1,2 πλησίον της κοίτης της ρεματιάς Πιρναρή, εντοπίσαμε την είσοδο μιας στοάς.

Η σήραγγα λέγεται πως ανοίχτηκε ως διερευνητική για έργο οδοποιίας που επρόκειτο να συνδέσει το Κορωπί με τη Γλυφάδα, βάσει ενός σχεδίου που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1979, αλλά ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε.


Ξύλινα υποστυλώματα στα πρώτα μέτρα της σήραγγας

Το σχέδιο ίσως τότε να ναυάγησε ήδη από μόνο του, καθώς το έργο μάλλον δεν έμοιαζε να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για να συνδέσει τις δυο περιοχές. Η θέση που επιλέχθηκε για τη δοκιμαστική διάνοιξη πιθανόν να μην ήταν η καλύτερη δυνατή, ωστόσο οι εργασίες προχώρησαν σε αρκετό για την περίσταση βάθος.

Εν τέλει, οι λόγοι για τους οποίους ανοίχτηκε και έπειτα εγκαταλείφθηκε η συγκεκριμένη στοά δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η στοά από την πλευρά της ρεματιάς Πιρναρή είναι 54 μέτρα και έχει ακριβώς την ίδια τεχνοτροπία διάνοιξης με την στοά στην Ντούκα.



Αρκετά μέτρα στο εσωτερικό, η έντονη υγρασία έχει κάνει την εμφάνισή της. Εισήλθαμε μέχρι κάποιο σημείο της σήραγγας, η χαρτογράφηση έγινε μόλις το 2006, από τον Φ.Ο.Σ. (Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος).

Η συγκεκριμένη είναι η τρίτη στοά και θα συνενωνόταν με την στοά στην Ντούκα, η κεντρική δηλαδή είχε διανοιχτεί, βάθους πεντακοσίων μέτρων, όπου καταλήγει σε ένα μισοκατεστραμένο σπήλαιο.

Αφήνοντας πίσω την σήραγγα ανηφορίζουμε το μονοπάτι που σιγά σιγά μπαίνει μέσα στο δάσος.




Το μονοπατι αν και ανηφορικό, είναι πολύ καθαρό και έχει έντονη σήμανση που βοηθάει το πεζοπόρο να παραμένει στην πορεία του. Λίγο πιο πάνω συνανταμε και ένα πηγάδι.


Το πηγάδι αρκετά βαθύ γεμάτο νερό

Διάσελο σταυρού

Πήρε το όνομα του από ένα μεταλλικό σταυρό που υπήρχε εκεί, στη μνήμη ενός Σπαταναίου εμπόρου που τον σκότωσαν ληστές στην περίοδο της κατοχής. Ο σταυρός χάθηκε και το 2014 αντικαταστάθηκε με τον ξύλινο που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

 
Ο σταυρός όπως τον καταγράψαμε

Ύστερα από μια σύντομη στάση, συνεχίζουμε ανηφορικά για την τρύπια σπηλιά, μια επιγραφή γραμμένη σε ένα βράχο, μας ενημερώνει ότι απέχουμε γύρω στα 20 λεπτά.


Απομεινάρια αρχαίας οικείας;

Τρύπια Σπηλιά


Αντικρίζοντας την τρύπια σπηλιά...

Η Τρύπια Σπηλιά βρίσκεται  στη δυτική πλευρά το λόφου του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 520 μ. Πριν καταπέσει ο θόλος υπήρχε σπήλαιο με διαστάσεις 42 μ. επί 20 μ. και περίπου ύψος οροφής 30 μ. Από το παλιό σπήλαιο απέμεινε η είσοδος ως μεγάλη "πέτρινη γέφυρα."


Φτάνοντας έξω από την τρύπια σπηλιά

Μια διαφορετική άποψη ως προς την ιστορία της σπηλιάς διατύπωσε ο Χ. Κορρές, υποστήριξε ότι ο κρατήρας προήλθε από κατάρρευση της σκεπής υπόγειων μεταλλείων. 


Εσωτερικά της σπηλιάς


Στο εσωτερικό βρήκαμε ένα αυτοσχέδιο παγκάκι, καθώς και απομεινάρια γεύματος κάποιας παρέας που βρέθηκε εκεί


Ο παντεπόπτης οφθαλμός (ή μάτι της πρόνοιας) ζωγραφισμένος στο εσωτερικό του σπηλαίου

Η Τρύπια σπηλιά και ο θρύλος που την συνοδεύει

Ο Θρύλος θέλει να κατοικούν νεράιδες στη φυσική γέφυρα…Βοσκοί άκουγαν τα τραγούδια τους. Νεαρός βοσκός κρύφτηκε για να τις δει. Τα μεσάνυχτα ήρθαν οι νεράιδες και άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν.

Θαμπωμένος από την ομορφιά τους ο μικρός τσοπάνος βγήκε από τη κρυψώνα του. Οι νεράιδες ταράχτηκαν από την παρουσία του και εξαφανίστηκαν. Από τότε σάλεψαν τα λογικά του και παρέμεινε όλη του τη ζωή στη φυσική γέφυρα…

Δείτε το οδοιπορικό μας στο βίντεο που ετοιμάσαμε για εσάς 

            

Αποστολή - Φωτογραφίες - Βίντεο: Χάρης Ντακ
Δημήτρης Μ omadaorfeas

Πληροφορίες mthymettosgreece.com
urbanspeleology.blogspot.com