"Έγκοιλο Χάος" ή “Χάος του Κίτσου”: Το εντυπωσιακό βάραθρο - κρατήρας του Λαυρίου



Μια παράξενη και σπάνια από γεωλογικής άποψης περιοχή με μεγάλη ενέργεια μιας και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα λατομεία της Αμυγδαλέζας από όπου αντλήθηκε το μάρμαρο, τόσο για τον ναό του Ποσειδώνα, όσο και του ναού της Αθήνας Σουνιάδος.

Οι φήμες θέλουν τον τεράστιο κρατήρα να τον έχει δημιουργήσει πτώση μετεωρίτη, η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική, πιθανότατα να ήταν σπηλαιοβάραθρο του οποίου κατέρρευσε η οροφή.

Το Έγκοιλο χάος ή χάος του Κίτσου, που πήρε το όνομα του διαβόητου ληστή της περιοχής τον 19ο αιώνα σύμφωνα με την τοπική λαογραφία.



Σε μια περιοχή που από την προϊστορική εποχή, φημίζεται για την πλούσια μεταλλευτική της δραστηριότητα, μέσα στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, το χαώδες Καρστικό βύθισμα βάθους 55 μέτρων συναρπάζει με την πρώτη ματιά, ένα μοναδικό γεωλογικό θαύμα της Αττικής.

Ένας γιγαντιαίος κρατήρας σε σχήμα καρδίας, άγνωστος για τους περισσότερους Αθηναίους πολύ κοντά στο Λαύριο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμάριζας, σε ένα ύψωμα με θέα στη θάλασσα, θέαμα που κόβει την ανάσα και μας καλεί να τον εξερευνήσουμε.

Το Έγκοιλο χάος αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για σπηλαιολόγους, αλλά και αναρριχητές, καθώς και εξερευνητών από όλη την Ελλάδα που έρχονται για να θαυμάσουν το σπάνιο αυτό θέαμα.

Στο εσωτερικό του κρατήρα υπάρχουν μέταλλα και διάφορων ειδών, σπάνια πετρώματα όπως ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. στο Λαύριο, εξάλλου έγινε η πρώτη μεταλλουργία μόλυβδου και αργύρου στην Ελλάδα.



Στο σημείο φτάνουμε και με το αυτοκίνητο, κάλο όμως θα ήταν να το αφήσουμε στην αρχή του χωματόδρομου στο χωρίο άγιος Κωνσταντίνος και να περπατήσουμε στο αρχαίο αυτό μέρος, πέρα απ' τον κρατήρα, η περιοχή παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον καθώς διάσπαρτα βρίσκονται αρχαία λατομεία, σπηλαία, παλιές στοές, φυσικά, μονοπάτια.

Ο κρατήρας βρίσκεται αρκετά κοντά στην αρχή του μονοπατιού, η θέα από εκεί φτάνει έως την Μακρόνησο και μια μέρα με λιακάδα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει η ομορφιά της γύρω περιοχής καθώς γεωλογικά αποτελείται από χαμηλά υψώματα και ήπια βλάστηση, δίνοντας μας την δυνατότητα να παρατηρούμε όλη την περιοχή.



Ο χώρος γύρω του είναι περιφραγμένος για ευνόητους λόγους και εμείς τουλάχιστον κατά την επίσκεψη μας δεν εντοπίσαμε κάποιο μονοπατι που να οδηγεί στο εσωτερικό και σίγουρα θα ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για κάποιον να το επιχειρήσει, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό.


Όλη η περιοχή είναι γεμάτη πηγάδια και φρεάτια  γεγονός που μας επισημαίνουν και οι προειδοποιητικές πινακίδες στην αρχή του μονοπατιού με την ονομασία οδός χάους.



Πως θα πάτε

Φτάνοντας στο Λαύριο στην είσοδο της πόλης, στην χαρακτηριστική πέτρινη γεφυρούλα στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς Άγιο Κωνσταντίνο για 4 χλμ. Αφού μπούμε στον οικισμό βλέπουμε αριστερά μας ταμπέλα που γράφει Θέση Αναψυχής Χάος Αγία Τριάδα, κατευθυνόμαστε προς τα εκεί. Μετά από 300 μέτρα συναντάμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Απέναντι από το γήπεδο στο αλσύλλιο βρίσκεται το πεδίο στα 100 μέτρα.

Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου λειτουργεί το μουσείο Καμαριζας, η εκδρομή σας μπορεί να ολοκληρωθεί με μια βόλτα για φαγητό η καφέ στην όμορφη πλατεία Λαυρίου, θαυμάζοντας τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια.

Δείτε το εντυπωσιακό βάραθρο στο βίντεο που ετοιμάσαμε για εσάς

             

Αποστολή - φωτογραφίες - βίντεο:
Χάρης  Ντακ
Κωνσταντίνος Διον

Επιμέλεια: Χάρης Ντακ