«Πηγή της Κυράς» Η αρχαιά πηγή της Πάρνηθας και τα ανεξήγητα φαινόμενα


Λίγο μετά την Χασιά, στον δρόμο που οδηγεί στα Δερβενοχώρια, υπάρχει μια όμορφη πέτρινη πηγή που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή για τα παραφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Η πηγή την κυράς, ή αλλιώς Κρύα Πηγή της Φυλής όπως είναι το όνομα της, βρίσκεται στην κεντρική Πάρνηθα λίγες στροφές μετά το φρούριο Φυλής, στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στην λυχνοσπηλιά, η σπήλαιο του Πάνα.



Το τοπίο είναι υπέροχο, η πηγή είναι ντυμένη στην πέτρα και διαθέτει ένα μικρό θεατράκι, στο κέντρο του υπάρχει ένας βωμός πιθανότατα κατασκευάστηκε για τις προσφορές στον θεό Πάνα που δεσπόζει στην περιοχή καθώς λίγο παραπάνω, είναι το σπήλαιο που λέγετε πως κατοικούσε.

Στα κρυστάλλινα νερά της, ο διαβάτης μπορεί να ξεδιψάσει, οι τοπικές αρχές που έκαναν ανάπλαση στην πηγή, φρόντισαν να υπάρχουν και πάγκοι για να μπορεί κάποιος να απολαύσει και την δροσιά κάτω απ' τα δέντρα, η να κάνει πικ νικ στην φύση. Το καλοκαίρι πολύς κόσμος την επισκέπτεται καθημερινά.



Την πηγή πέρα από την πλούσια λαογραφία την περιβάλλουν μύθοι και παραδόσεις, καθώς συνδέετε με κάτι αρχαίο και ιερό.

Νεράιδες, ξωτικά και απόκοσμα μυστήρια, συνδέουν την πηγή με τα αρχαιά ερείπια του ναού του Πανός, καθώς από αυτά είναι φτιαγμένη.

Σε κοντινό σημείο, βρισκόταν τα χαλάσματα του ναού του Πανός και αυτά τα υλικά, βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της πηγής, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ιερό του Πανός, κοσμεί το θεατράκι.

Το αμφιθέατρο και συγκεκριμένα ο βωμός, όπως και τα περισσότερα αρχαιά θέατρα που συναντάμε διάσπαρτα στην Ελληνική επικράτεια, λειτουργεί ως φυσικός ηχητικός ενισχυτής, προσφέροντας άριστη ακουστική.

Ο θρύλος του κοριτσιού με το λευκό φόρεμα

Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής, λέγαν ότι τον χειμώνα, στο τέλος του δειλινού, ο διαβάτης δεν πρέπει να βρεθεί εκεί, γιατί τότε εμφανίζεται το κοριτσάκι μέσα από την πυκνή βλάστιση, αριστερά της πηγής, φοράει ένα λευκό φορεματάκι με μια γαλάζια κορδέλα τυλιγμένη στην μέση, τότε κλαμένη και με τα χέρια απλωμένα, αρχίζει να πλησιάζει τον διαβάτη...


 Το μέρος την νύχτα είναι ερημικό και ειδικά τον χειμώνα με το κρύο και τον αέρα, μια τέτοια συνάντηση, θα ήταν σίγουρα μια κακή εμπειρία, λένε ότι το κοριτσάκι ψάχνει την μαμά του και κάποιες φορές, το εχουν δει πλάι σε μια ψηλή μαυροφορεμένη γυναίκα.

Παλιότερα, απέναντι υπήρχε μια ταβέρνα, τώρα εχουν μείνει κάποια απομεινάρια της και η ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι είναι ανοιχτή μονο τους μονούς μήνες, όσο και αν το ψάξαμε δεν καταφέραμε να μάθουμε τον λόγο.

Δίπλα απ' την πηγή, υπάρχει ένα μικρό εικονοστάσι με διάφορες εικόνες, αφιερώματα και προσευχές, κάναμε και εμείς την δική μας και αφήσαμε τον οβολό μας, κατόπιν κλείσαμε στοργικά το μικρό σιδερένιο πορτάκι του και πήραμε τόν δρόμο της επιστροφής.



Μια υπέροχη κυριακάτικη εκδρομή που μπορείτε να κάνετε, καθώς τα αξιοθέατα στην γύρω περιοχή είναι πολλά, μερικά από αυτά που θα δείτε καθοδόν, είναι το μοναστήρι της Φανερωμένης, το αρχαίο φρούριο Φυλής και αν έχετε χρόνο και όρεξη για πεζοπορία, η λυχνοσπηλιά η σπήλαιο Πανός, θα σας εντυπωσιάσει με τους σταλακτίτες και την υπέροχη διαδρομή του.

Αποστολή - Φωτογραφίες: Χάρης Ντακ
Babos D

Επιμέλεια - Κείμενο: Χάρης Ντακ