Σοκολάτα: Η γλυκιά ιστορία και τα μυστικά της... Ξυπνάει το πάθος μέσα μας!



Όταν ξυπνάνε όλες οι αισθήσεις και ένα κύμα ηδονής μας πλημμυρίζει. Όταν ένα απλό άγγιγμα, μια δαγκωνιά αρκούν για να δημιουργήσουν μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας. Όταν στενοχώριες, άγχος και πίκρες εξαφανίζονται δια μαγείας... Σοκολάτα, μια ιστορία πάθους...

Το Βέλγιο, ο μικρός παράδεισος της σοκολάτας

Το Βέλγιο είναι η χώρα της σοκολάτας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς εκεί καταλαβαίνεις ότι η σοκολάτα δεν είναι μία απλή υπόθεση: η σοκολάτα για τους Βέλγους είναι ότι για εμάς το ελαιόλαδο. Θεωρείται το τοπικό τους προϊόν και γι' αυτό έχουν εξελίξει την τέχνη και τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα εμείς οι λάτρεις της να απολαμβάνουμε όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά αριστουργήματα.

Το Βέλγιο εφηύρε την πραλίνα το 1912, και έγινε γρήγορα διάσημο για τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο.

Περισσότεροι από 172.000 τόνοι σοκολάτας παράγονται κάθε χρόνο στο Βέλγιο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταστήματα που πουλάνε σοκολάτες.

Η αγάπη των Βέλγων για την σοκολάτα πάει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν άρχισαν οι εισαγωγές κακάο από το Κονγκό, το οποίο είχε γίνει η νέα αποικία του Βελγίου στην Αφρική.

Αλλά η βελγική σοκολατοβιομηχανία απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την εφεύρεση της πραλίνας, που είναι μια σοκολάτα σκληρή απέξω αλλά με μαλακή γέμιση, σε διάφορες γεύσεις.

Ο άνθρωπος που την εφηύρε λεγόταν Ζαν Νόϊχαους. Θεωρείται ο πιο διάσημος σοκολατοποιός του Βελγίου, αν και είχε γεννηθεί στην Ελβετία.

Οι σοκολάτες Neuhaus εξακολουθούν να είναι παγκοσμίως περιζήτητες μαζί με άλλες βελγικές σοκολάτες όπως οι Callebaut, Cote d'Or και Leonidas. Μία από τις πιο διάσημες εταιρείες σοκολάτας, η Godiva, εξαγοράστηκε από τον τουρκικό όμιλο επιχειρήσεων Yildiz το 2007.

Ποιά είναι η συνταγή της επιτυχίας της βελγικής σοκολάτας; Καλή εκπαίδευση στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, πολύ καλής ποιότητας υλικά, και μοναδικές γεύσεις, λένε οι ειδικοί.΄

Το ξέρατε ότι....;

Η ιστορία της σοκολάτας δεν ξεκίνησε, βέβαια, στο Βέλγιο.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl". Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου "Ο Μύλος του Καφέ", που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια "αλά ισπανικά" και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής έπιναν τη σοκολάτα ως ρόφημα το 300 π. Χ. Οι Αζτέκοι του Μεξικού την χρησιμοποιούσαν σαν αφροδισιακό. Παρ' όλα αυτά ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ενέκρινε τη γεύση της, όταν την δοκίμασε το 1502 στη Νικαράγουα. Ο Ισπανός κατακτητής Χερνάντο Κορτές την βρήκε επίσης πικρή, αλλά πήρε μερικούς κόκκους μαζί του. Το 1528 η σοκολάτα έφτασε επιτέλους στην Ευρώπη.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην εξωτική απόλαυση ήταν ενθουσιώδης. Οι Ελβετοί την ανακήρυξαν εθνικό προϊόν μαζί με τα ρολόγια τους, ενώ ο Σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρο φον Λιννέ της έδωσε το όνομα «Θεοβρώμα», δηλαδή φαγητό των Θεών. Οι γιατροί της εποχής την συνιστούσαν σαν φάρμακο. Είναι τόσο θρεπτική που έχει καθιερωθεί σαν επίσημη τροφή των Αλπινιστών για να αντέχουν στο κρύο.

Σήμερα ξέρουμε ότι η σοκολάτα αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στην κόπωση, βελτιώνει τις επιδόσεις, βοηθάει την όραση και τονώνει σε περιπτώσεις κατάθλιψης και ερωτικής απογοήτευσης. Κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν σκεφτούμε ότι αποτελείται κατά 98% από θρεπτικά συστατικά.


Δεξαμενή σοκολάτας

Για το τέλος διαλέξαμε το soundtrack της ταινίας Chocolat για να συνοδέψει με τις υπέροχες μουσικές του απολαυστικές στιγμές παρέα με μια σοκολάτα...

           

Μιρέλα Μ