Ιστορίες του δάσους: Είχε η Πάρνηθα Αρκούδες;
Για τους περισσότερους Αθηναίους η Πάρνηθα παραμένει ένα άγνωστο μέρος που αν και βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη, είναι γνωστή μόνο για το καζίνο, η το καταφύγιο Μπάφι, ενώ κάποιοι επιλέγουν την Μόλα σαν κυριακάτικη εκδρομή, λίγοι γνωρίζουν όμως ότι το εκτεταμένο βουνό 300 χιλ στρεμμάτων χαρακτηρίζεται από απέραντη ποικιλία τοπίου και έχει μια μακραίωνη φυσική και ανθρώπινη ιστορία.
Η Πάρνηθα στην αρχαιότητα αποτελούσε το φυσικό προπύργιο της Αθήνας και ήταν περισσότερο οχυρωμένο από κάθε άλλο Ελληνικό βουνό. Υπήρχαν δυο φυσικά περάσματα που συνέδεαν την Αθήνα με την Θήβα και τους Δελφούς από την διάβαση της Φυλής και με την Εύβοια και τον Ωρωπό από τη διάβαση της Δεκέλειας.
Η Πάρνηθα είναι κατάφυτη. Την χλωρίδα της αποτελούν μια πλούσια ποικιλία από δέντρα, θάμνους, αγριολούλουδα και βότανα. Καλύπτεται από μεγάλα, πυκνά δάση από κεφαλληνιακή ελάτη και πεύκα.
Σύμφωνα με διηγήσεις του Έλληνα περιηγητή Παυσανία, στην Πάρνηθα έχουν ζήσει στο παρελθόν λύγκες, αγριόγατοι, λύκοι, αγριογούρουνα και αρκούδες.
Σήμερα σε αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον ζουν στην Πάρνηθα 42 είδη θηλαστικών. Τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, νυφίτσες, ασβοί, σκίουροι, κρι – κρι, ζαρκάδια και το μεγάλο ευρωπαϊκό κόκκινο ελάφι. Η ίδια τύχη, η εξαφάνιση, επιφυλάσσεται στα είδη που έχουν απομείνει αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη επέμβαση.
Για τα βουνά της Αττικής, ο Παυσανίας στα «Αττικά» του σημειώνει:
«Όρη στην Αθήνα είναι το Πεντελικό με λατομεία, η Πάρνης όπου μπορεί κανείς να κυνηγήσει αγριογούρουνα και αρκούδες, και ο Υμηττός ο οποίος έχει βλάστηση καταλληλότατη για μέλισσες...».
Στην κορυφή της Πάρνηθας αναφέρεται η ύπαρξη βωμού και αγαλμάτων του Δία, τουλάχιστον κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.
Παρόλο ότι η Πάρνηθα έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1961, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά (SPA), αυτός ο φιλόξενος αλλά απροστάτευτος κόσμος έχει βιασθεί επανειλημμένα από τον άνθρωπο και συνεχίζει να υποφέρει από την ασυνείδητη ανθρώπινη συμπεριφορά όπως η μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά τις 28-6-2007.
Μια περίεργη υπόθεση που είχε να κάνει με την περιοχή της αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στο hellaspath.gr μια αναφορά το 2012, μιλούσε για νεκρή αρκούδα Στο ΒΑ μέρος του μεγάλου "τολ" της κεντρικής ανθαγοράς, πεσμένη πάνω στο συρματόπλεγμα της περίφραξης και σε αποσύνθεση. Σύμφωνα πάντα με το εν λόγο σάιτ αφού ενημερώθηκε ο Αρκτούρος, ο δασάρχης αποφάνθηκε ότι δεν είναι αρκούδα αλλά μεγάλος σκύλος. Κάποιες άλλες φήμες μιλούν για ύπαρξη αρκούδας κοντά στα βασιλικά κτήματα χωρίς ποτέ να εχουν επιβεβαιωθεί.
Η λαθροθηρία, παράνομη υλοτομία, βοσκή, συσσώρευση σκουπιδιών, καταπάτηση και κοπή αγριολούλουδων, κοπή ελατών για χριστουγεννιάτικα δέντρα, η εγκατάλειψη σκύλων και οι αγώνες ταχύτητας με μηχανές ή τζιπ, είναι μερικά από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος.
Ένας σύνθετος και πολύπλοκος κόσμος που συμβάλει στην δημιουργία υγιεινού κλίματος στην Αθήνα, τόπος αναψυχής και γαλήνης προσιτός για όλους.
Ας μάθουμε λοιπόν να σεβόμαστε το περιβάλλον και ανεβαίνοντας στο βουνό να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που απλόχερα μας πρόσφερε η φύση.
Ένας σύνθετος και πολύπλοκος κόσμος που συμβάλει στην δημιουργία υγιεινού κλίματος στην Αθήνα, τόπος αναψυχής και γαλήνης προσιτός για όλους.
Ας μάθουμε λοιπόν να σεβόμαστε το περιβάλλον και ανεβαίνοντας στο βουνό να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που απλόχερα μας πρόσφερε η φύση.