Πάρνηθα: Οι λύκοι επέστρεψαν μετά από μισό αιώνα!

Λύκος, άγριος, υπερήφανος, σύμβολο δυναμισμού και ελευθερίας, ζώο όμορφο, ανεξάρτητο,  ντροπαλό με τους ανθρώπους, παρόλο που ζει σε αγέλες θεωρείται μοναχικό και έχει εμπνεύσει ποιητές και συγγραφείς, συνδεδεμένο με τον ρομαντισμό και το παραφυσικό.

Η Πάρνηθα για τους περισσότερους Αθηναίους παραμένει ένα άγνωστο μέρος καθώς πέρα από τα γνωστά σημεία της, καζίνο, καταφύγιο μπάφι, μόλα, φλαμπούρι, διαθέτει αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές 300 χιλ. στρεμμάτων. 

Στην αρχαιότητα υπήρχαν δυο φυσικά περάσματα που ένωναν την Αθήνα με την Θήβα και τους Δελφούς. 

Η μορφολογία της χαρακτηρίζεται από την ποικιλία μονοπατιών και την πλούσια βλάστηση από σπάνια έλατα, πουρνάρια και φυτά, που κάνουν τις διαδρομές των περιπατητών μια αγχολυτική και όμορφη εμπειρία. 

Όμως η Πάρνηθα δεν φημίζεται μονο για την χλωρίδα της, καθώς εκεί βρίσκετε ένα ζωντανό οικοσύστημα αποτελούμενο από πουλιά και ζώα, σε μεγάλη ποικιλία, όπως σκίουροι, αλεπούδες, το μεγάλο ευρωπαϊκό κόκκινο ελάφι, ζαρκάδια, τσακάλια, ασβοί, λαγοί, φίδια, χελώνες και σαύρες.

Όπως διηγείται ο Παυσανίας, στην αρχαιότητα η Πάρνηθα φιλοξενούσε αγριόγατους, λύγκες και  αρκούδες, που έμελλε να εξαφανιστούν με την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση.

Ενα από αυτά ήταν και ο λύκος που όπως όλα δείχνουν επανακάμπτει και διεκδικεί τα χαμένα του εδάφη, σχεδόν από το 1960 που εξαφανίστηκε.  

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 και μέχρι το 1991, το κράτος  θεωρούσε τον λύκο 'επιβλαβές θήραμα' και είχε εκδώσει αμοιβή για κάθε νεκρό λύκο απ' τους κυνηγούς. Παγίδες και φόλες, είχαν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή του εξαφάνιση απ' όλα τα βουνά της χώρας.

Οι φήμες και οι μαρτυρίες κτηνοτροφών, καθώς και η εύρεση ενός νεκρού ζώου που έμοιαζε πολύ με λύκο, η διασταύρωση με σκύλο, έκανε το δασαρχείο της Πάρνηθας, να αναθέσει στους βιολόγους της Καλλιστώ, μια ερεύνα σχετικά με την επανεμφάνιση του περήφανου αυτού θηλαστικού. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος βιολόγος της Καλλιστώς, κάμερες στήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού δρυμού και σε συγκεκριμένα περάσματα για σχεδόν ένα χρόνο, απ' τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015, οι οποίες πράγματι κατέγραψαν την παρουσία αρκετών ατόμων νεαρών αλλά και ενήλικων λύκων. 

Για τους ανθρώπους της Καλλιστώ δεν ήταν έκπληξη αυτά τα ευρήματα και οι εικόνες, περισσότερο  αποτέλεσαν επιβεβαίωση στις έρευνες τους, καθώς γνώριζαν την ύπαρξη λύκων απ' το 2005 στον Ελικώνα, οπότε ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν και στην Πάρνηθα. 

Οι κάμερες κατέγραψαν επίσης την παρουσία αδέσποτων σκυλιών, καθώς τα τελευταία χρόνια ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στο βουνό τα κατοικίδια τους, βρέθηκαν ακόμα περιττώματα λύκων που περιείχαν τρίχες ελαφιών.

Τον Νοέμβρη του 2014, οι κάμερες κατέγραψαν οκτώ λύκους σε αγέλη ενήλικων και νεαρών, ενώ στα Γεράνεια, ένας νεαρός αποπροσανατολισμένος λύκος, εντοπίστηκε έξω απ' την πόλη του Λουτρακίου.

Επανεμφάνιση και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε περιοχές της νότιας Γαλλίας, την Γερμανία, την Τσεχία, την Ολλανδία κ,α. γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο ότι ευθύνονται οικολογικές οργανώσεις για την διασπορά τους στον ελλαδικό χώρο.

Ο λύκος για να φθάσει στην Πάρνηθα, ακολούθησε μια πορεία ετών από την Πίνδο στο Παρνασσό, τον Ελικώνα, τον Κιθαιρώνα. Οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες για τον εποικισμό τους στα ελληνικά βουνά, καθώς η παρουσία και η δραστηριότητα του ανθρώπου έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει άφθονη τροφή από την παρουσία εκατοντάδων ελαφιών. Ο λύκος έφυγε όταν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές για αυτόν και επέστρεψε στο μέρος που ζούσε εδώ και αιώνες...