Ένα μυστικό ποτάμι στα Άνω Πατήσια


Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα ποτάμι που κυλάει με ορμή; ότι έχει αμμουδερές όχθες, βλάστηση, δέντρα και στα νερά του φιλοξενεί ψάρια και χέλια;

Και όμως είναι αλήθεια! και δεν πρόκειται για άλλο από τον θρυλικό ποδονίφτη. Το ποτάμι έγινε γνωστό την δεκαετία του 90, όταν τα νερά του φούσκωσαν σε μια καταιγίδα και προκάλεσε αρκετά προβλήματα στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. 

Με αφορμή το πρόσφατο lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, βρεθήκαμε να πεζοπορούμε στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας και εντελώς τυχαία στην κάθοδο μας προς τα Πατήσια, βρεθήκαμε σε μια παλαιά περιοχή με μισογκρεμισμένα σπίτια, μικρά γεφυράκια και τις όχθες του ποταμού που ήταν γεμάτος ψάρια και χέλια. 

Τα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με την λιακάδα και το θρόισμα των φύλλων, μας έκανε να χάσουμε για λίγο την αίσθηση της πόλης και να νιώθουμε πως με έναν μαγικό τρόπο, βρεθήκαμε σε κάποιο βουνό, η ακόμα καλύτερα σε ένα ποτάμι στα βάθη του δάσους.
 

Ο ποδονίφτης διασχίζει περιοχές μέσα στην πόλη την Νέα Φιλαδέλφεια και τα Πατήσια. Πήρε το όνομα του από τα συνθετικά 'πους' (πόδι) + 'νίπτω=τρίβω, πλένω' που σημαίνει 'πλένω τα πόδια μου'


Μια άλλη θεωρία λέει πως κάποτε τα νερά του ήταν λίγα που έφταναν για να βρέξει κάποιος μονο τα πόδια του, η επειδή πριν φτιαχτεί η γέφυρα του διασταυρούμενου εκεί δρόμου των Αχαρνών, οι κάτοικοι που ήθελαν να περάσουν απέναντι έβρεχαν υποχρεωτικά τα πόδια τους. 


Ένας χείμαρρος που πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, πλουτίζει με πράσινο τις περιοχές που διατρέχει, πηγάζει από τις πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται από το Χαλάνδρι από την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί στη Φιλοθέη, χύνεται στον Κηφισό όπως το Ρέμα Πολυδρόσου.

Το μεγαλύτερο μέρος του έχει καλυφθεί και είναι πια υπόγειο, το σημείο όμως που παραμένει ελεύθερο μας δείχνει ότι η φύση πάντα βρίσκει τρόπο να δημιουργεί ζωή και όμορφες εικόνες, ότι μπορεί να φτιάχνει μικρές οάσεις ακόμα και μέσα στην γκρίζα τσιμεντένια πόλη.


Αν λοιπόν ποτέ βρεθείτε στα σύνορα της Νέας Φιλαδέλφειας με τα Άνω Πατήσια, ψάξτε το σημείο που κυλάει το μυστικό ποτάμι και σίγουρα η θέα του θα σας μαγέψει...

Δείτε το να κυλάει ορμητικά στο βίντεο που φτιάξαμε για εσάς 

                

Αποστολή - φωτογραφίες - βίντεο: Χάρης Ντακ